FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Пълнен шаран за НикулденВ нашия дом постоянно консумираме риба, но тя рядко е шаран. Но на Никулден си имаме и именник и съответно никулденския пълнен шаран си е традиция в нашето семейство. Правил съм го всякак, пекъл съм го по различни начини, включително и в тесто - получава се много добре. Тук съм снимал традиционна рецепта, която  най-често използвам и аз.

 

Шаранът е добре да е между 1-3 кг, за да може да се събере във фурната ви. Естествено ако има откъде да си вземете див такъв е най-добре, но за Никулден  обикновено се купуват от магазините за риба шарани, гледани в селски рибарници.

Почиствате го от люспите освен ако не сте си купили "гол" шаран без люспи (име поверие, че люспа от никулденския шаран се поставя в портфейла на мъжа, за повече пари през годината):

Основното и най-важно нещо в цялата рецепта - без значение вида на плънката и начина на печене - Разрезът се прави през гърба, покрай гръбната перка и съответно от там се почиства шарана. По този начин стомашната кухина се запазва цяла и здрава и е изключително лесна за пълнене през гръбния отвор. Изключително ми е странно, да не казвам смешно, когато гледам подобни рецепти и по телевизията дори и шаранът е зашит през стомаха ...

През хрилните капаци с ножа изрязвате и почиствате и хрилете на рибата:

След което посолявате шарана:

Добре е ако имате нужното време да престои поне една нощ в хладилника да си поеме солта:

За плънката - основно - лук, орехи и магданоз, при желание може да се добави зелен лук, дивисил и канела.

Нарязвате на ситно лука и орехите:

Загрявате тиган със зехтин или слънчогледово олио:

Запържвате лука докато стане "прозрачен":

Добавяте и орехите:

Посолявате:

Добавяме и смлян черен пипер:

Нарязвате наситно магданоза и ако решите може да добавите евентуално зелен лук или дивисил (лично аз добавям дивисил на почти всяка рибна рецепта):

Добавяте зеленията към лука и орехите и отнемате от котлона:

По принцип рибата трябва да е отделена от тавата при печене. Това може да се получи обикновено като се използват сухи лозови клечки или лук, нарязан на кръгчета:

Откакто имам фурна с вентилатор пека шарана направо на решетката:

Напълвате стомашната кухина на шарана с подготвената плънка през гръбния отвор, запълвате и кухините, останали от хрилете през хрилните капаци:

Зашивате прореза - аз ползвам някакъв бод, който помня от часовете по трудово обучение в училище - мисля, че "бод - зад - бод" се казваше ...

Поставяте рибата в тавата или на скарата във фурната:

Около час на 180 градуса с вентилатор (най-добре преценявайте на външен вид, аз не се доверявам и не готвя по време и по грамове):

Сервирането е по желание, обикновено добавката е лимон:

 
 

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация