stop view Info
/
   preview
   Album
   Photo
   Date
   Dimensions
   Filename
   File size
   Camera
   Focal length
   Exposure
   F Number
   ISO
   Make
   Flash
   Views
   Comments
   ozio_gallery_fuerte

   Няколко години Гръцкото крайбрежие бе нещо като "Обетованата земя" за мен. Винаги се случваше нещо и не успявах да тръгна натам. Дълги години следя спининг риболова в гръцките морета, още повече, че стотици близки приятели го практикуват много често. Прехвърлял съм наум идеи, схеми и стримери, които може би биха работили там. Тази есен вече реших, че нищо не може да ме спре и ако ще и "камъни да валят" (както образно се изразява моя приятел Станил Йотов - Бат Стан) аз ще разпъна мухарката и шнура в Бяло море на брега на остров Тасос. Подготвих се с много и различни стримери, бях решил да ловя с двуръчния суич прът, но естествено взех и едноръчния 11-ти клас морски Guideline. Доста шутинг хейди (изстрелващи глави - shooting heads), няколко навити шпули с рънинзи, шнурове - плуващи и потъващи - смятам, че отидох подготвен. Използвах само суич-пръта (#5) с бланки NEXT, като подавах с една ръка и с двойна тяга, защото ловихме от пристан без да газим. Ползвах предимно шутинг хеда на Лий Улф - Амбуш (Ambush® Shooting Head) 350 грейна с плуващ полилидер 15'. С тази схема успявах да постигна дистанция около 35 метра, които може би ще са достатъчни, сравнявайки се постоянно с двама много опитни спининг-риболовци до мен. За мое съжаление риболовът не беше толкова силен, но определено натрупах много полезен опит, който ще превърна в хванати риби следващия път. Първият ден забелязах тъмна сянка, която следваще стримера на повърхността. Естествено си помислих, че е риба. Подадох отново стримера в ареала на сянката. Тя се привлече от него и отново го атакува, вече по-близо до мен. Видях, че не е риба, а добър калмар. След два неуспешни опита да го засека, неуцелвайки момента, в който е "прибрал" както трябва стримера, подавайки му отново и изчаквайки го подобаващо вече сгъна суича. Последва борба, но поради липса на кеп му направих лонг-кеч-енд-рилийз и си замина обратно в морето. Втория ден абсолютно същата случка с друг добър калмар. Този път го изчаках много дълго да вземе стримера и да поеме в обратната посока, засечката бе меко казано груба, борбата ми достави страхотно удоволствие, а момента с изстрелването на струи вода при вкарването в кепа ще помня може би много дълго време. Определено тези мекотели са много интересен обект за риболов с муха и шнур. Понеже се появих малко по-късно, Боян беше издърпал няколко риби, аз успях да се включа накрая на захода и забодох едно маятико - изключително борбена риба, което важи по принцип за всички морски обитатели.

   Смея да твърдя, че определено страшно много неща ми се изясниха за спецификата на този риболов, разбрах още какво ми е нужно откъм оборудване и стримери и единствено нещо, което е сигурно е, че съвсем скоро ще отида отново!

   18.Ноември.2013

   П.П. ОГРОМНИ БЛАГОДАРНОСТИ на Боян Ефремов, Мария и Сашо, които ми бяха гидове в това първо потапяне на стримерите в Егейско (Бяло) море! 

   Сподели

   Цитати от приятели

   " Найден Найденов - Наци Слънцето - тръгнало бавно нагоре
   Реката - същинска фея, вълшебна, тиха и нежна, с прекрасно прегоряло житно наметало, обрамчено с тъмнозелена дантела от папури и треви, примесена със скачащи жабоци.
   Водата - едвам-едвам помръдва, аха да спре.
   Дивите кучета - кротки като агнета шушнат в изгорелите треви на стърнищата… "
   Найден Найденов - Наци - София

   Избрани рекламни съобщения за вас от Google

   Риболовен календар за 2017 година

   • Откриване на пъстървовия риболов

    През Февруари ще направя достатъчно пъстървови риболови. Основната ми цел ще е река Златна Панега. Ще ходя предимно през седмицата и в неслънчеви дни. Ще отсядаме с приятели в една страхотна база в село Петревене. Всички са поканени!

   • ErlebnisWelt Fliegenfischen (EWF) - Мюнхен - 2015

    За четвърти път ще бъда гост на най-голямото европейско изложение и ще се потопя в мухарската магия, наречена EWF. Ще бъдем отново заедно с Тошо Атанасов, Стани Мънков, Иван Попов и Константин Карагьозов.

   • Риболов на река Траун в Австрия

    Очаква ме няколкодневен риболов в горната част на река Траун, между езерата Халтщатерзее и Траунзее. Единият от участъците е класически липанов, в другия предполагам, че ще открием огромни балкански и американски пъстърви, а има и три притока, по които също можем да ловим.

    В компанията освен Тошо Атанасов,Иван, Стани и Коцето ще бъдат и много световно известни мухари и риболовът със сигурност ще бъде невероятен !

    Навръщане от EWF и риболова в Австрия ще спрем и за риболов в Словения - лично аз ще риболовствам за първи път в тази прекрасна страна!

   • I-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Бели Вит - Рибарица

    Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

   • II-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Искър - Говедарци

    Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

   • III-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Въча - Михалково

    Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

   • IX-ти Национален Мухарски Събор - Клисура - 2017

    Най-сериозното национално мероприятие, организирано от Федерацията. Последният събор беше невероятен, да се надяваме, че следващият ще е още по-добър!

   • Сьомги в Анлия / Шотландия

    Ако не ми мине котка път тази година мисля да посетя добрата стара Англия и река Тайн, която е на границата с Шотландия. Най-сетне мисля да стигна до сьомгите, които пропускам толкова години. Имам необходимите двуръчни пръти, нужните глави, могат да си връзвам и мухите - единствено трябва най-сетне да стигна и до реката ...

   • Дунавски пъстърви в Словения

    Много ми хареса река Савиня, което ми се струва и изключително удобна за мухарски риболов на дунавска пъстърва (Hucho Hucho). Смятам да я посетя тази зима в търсене на големите таймени!

   + -

   Моите клубове

   Мухарски Клуб "Стримерите"

   Спининг Клуб "Стари Видри"

   Федерация на Мухарите в България

   Европейска Флай-Фишинг Асоциация