FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Тази зима (Февруари.2020) направихме един от най-забележителните трипове - целта бяха таймените в Словения. Ловеше се от тъмно до тъмно, сутрин с много лед по водачите, обикновено се газеше до кръста и същевременно трябваше да се подават на големи дистанции стримери по 20-25 см. Всичко това се случваше с пръти 10-11 клас. Определено този риболов си иска нужната подготовка по кастинг, както и нужното оборудване - лично аз никога не бях отивал толкова неподготвен на риболов. Смея да твърдя, че реката и рибите определено ме изненадаха, но какво по приятно от това - изненадите правят мухарския риболов толкова привлекателен и омагьосващ!

Представям целия разказ на моя приятел Стани Мънков, който ни беше официален гид и учител в този изключително интересен и същевременно труден риболов. 


Дунавска сьомга от английски, дунавска пъстърва на български, европейски таймен или научно – Hucho Hucho са няколко от имената, с които е позната тази риба. Тя представлява европейския събрат на азиатския таймен – Hucho Taimen. В България за съжаление почти не се среща. Дунавската сьомга е най-големият салмонид и обитава горните течения на притоците на Дунав. На дължина достига до 150 см и тегло до 50 кг. Разбира се такива екземпляри почти не се срещат. Риболова, хващането и пускането трябва да се извършват с голямо уважение към този уникален вид. Царя на алпийските реки.

Словения със сигурност е една от най-добрите дестинации в Европа за риболов на Дунавска сьомга. Сезонът отваря от 1-ви октомври и трае до 14-ти февруари.

Отне ми няколко години опити преди да започна реално да хващам. Това не би се случило, ако нямах правилните ментори, на които дължа успеха си днес. Риболовът на европейски таймен не е никак лесен. Условията през зимата могат да бъдат сурови. Да сме в добра физическа форма определено помага, но занията за поведението на рибата, умението да „четем“ реката и избора на точния момент са дори още по-важни. Накратко казано трябва да сме на правилното място в правилното време. Да знаем какво правим и да бъдем постоянни. Нужна е добра подготовка преди да тръгнем да ловим тези риби. Ще се опитам да напиша друг материал по темата преди започването на следващия сезон. Сега бих искал да споделя с вас как с група приятели закрихме този.

Ловихме на река Сава и река Савиня няколко дни преди закриването. Сава със сигурност е една от най-подходящите дестинации, където мечтите ни могат да станат реалност. С групата имахме перфектни условия за риболов на муха на Сава и дота ниско ниво на Савиня.

Не бих могъл да очаквам по-добър старт на това приключение. Още първия ден успях да хвана две риби и дори изпуснах една. Рибите бяха 105 см и 92 см.

Приятеля ми Веско хвана своята първа дунавска сьомга, още в първия си ден риболов и директно влезна в клуба на метровките. Той извади невероятно красив, див 102 см екземпляр.

Отново Веско успя да запише риба на втория ни ден на Сава. Подобрявайки рекорда си от първия ден. 107 см трофей.

На третия ден решихме да сменим мястото и отидохме на река Савиня. Знаехме, че ще е трудно, но нивото бе наистина много ниско. Имах страхотен удар половин час преди стъмване. Беше прекрасна 86 см риба.

Последния ден се върнахме обратно на Сава. Това бе деня на Росен и той успешно закачи и извади 105 см прекрасен екземпляр. Това бе шестата и последната за сезона риба, която групата улови.

Всички риби бяха внимателно върнати обратно. Всички ние научаваме нещо нова на реката с всеки риболов. Понякога може да допуснем грешка от вълнение при битката с рибата или след това. Едно нещо със сигурност е най-важно. Правилното третиране и освобождаване на рибата след като е закачена и хваната е по-важно от всичко останало. Рибата следва да се вади бързо, да не се преуморява. Трябва да се държи колкото е възможно повече във водата, без да се вади на брега. Ако рибата е много тежка, не е добре да се вдига над водата за снимка, защото се притискат органите и. Правете снимките бързо, докато рибата е във водата или я извадете за секунди. Уважавайте Дунавсаките сьомги и местообитанията им. Сигурен съм, че всички се надяваме за едно светло бъдеще за тези риби. За това трябва да се изправим заедно срещу всяка една заплаха и да се опитаме да ги съхраним за бъдещите поколения.

Целият репортаж, както и повече информация за тези приключения можете да откриете на сайта на Станислав Мънков или да се свържете с него - http://bg.mankovflyfishing.com/


ozio_gallery_nano


Цитати от приятели

" Найден Найденов - Наци Слънцето - тръгнало бавно нагоре
Реката - същинска фея, вълшебна, тиха и нежна, с прекрасно прегоряло житно наметало, обрамчено с тъмнозелена дантела от папури и треви, примесена със скачащи жабоци.
Водата - едвам-едвам помръдва, аха да спре.
Дивите кучета - кротки като агнета шушнат в изгорелите треви на стърнищата… "
Найден Найденов - Наци - София

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация