stop view Info
/
   preview
   Album
   Photo
   Date
   Dimensions
   Filename
   File size
   Camera
   Focal length
   Exposure
   F Number
   ISO
   Make
   Flash
   Views
   Comments
   ozio_gallery_fuerte

   Кратък излет след работа - 18:30 съм в реката. Дойде времето на стръмните брегове и големите бръмбари. Стръмните брегове досега бяха почти недостижими, заради по-високата вода, а големите бръмбари, по-нежно наричани от Д-р Косьо "Янтренска схема" и не толкова нежно наричани от Димо - "големите плюскалки" ги правя на 2-ри или 4-ти номер (подарък са ми куките) стримерски куки без контра. Така дължината на бръмбара става около 3-4 см.

   Стръмните брегове със своите сенки и обилна храна са най-доброто убежище за хубавите кефали през лятото. Досега бяха трудно достъпни, но от този момент нататък нещата за ясни, макар и с много труден кастинг - нагазил почти до гърдите по средата на реката, рибите са минимум на 20+ метра, мухата трябва да падне точно (не повече от 3-4 пръста) от брега, а зад мен от любимата ми и красива цъфтяща тръстика, с височина до метър над водата - веселба ... и възли ... ;)
   За два часа след работа много риби между 35-40 см, като големината на бръмбарите селектираше рибите - само две по-дребни по 25 см успяха да налапат бръмбарите, докато големите с такъва грация и финес си ги вземаха, че ми напълниха душата, което рядко се случва с кефал. Плюскалката пада и започва да тръгва надолу, браздейки леко пожене шнура го увлича течението. Минава може би метър и от далечината, където съм едвам се забелязват някакви малки кръгчета около мухата - тупалката е там! И така много пъти ... ;) Лових само без контри и нямах нито една изпусната риба, въпреки снимките и моткането ...
   Бързо се налових - два часа ми стигнаха ;)
   Естествено, че няма начин да съм на Янтра и да ловя само кефали - имах половин час и за любимите риби - "черешката на тортата" или "маслинката в мартинито". Дръпнах се от по-тихата вода и се преместих "при Жоро", където бързо залових един харамия към 56-57-58 см / 1600-1700-1800 гр. - този път нямах средства за измерване и вярвам само на очите и адреналина си. Мухата беше "бялата лястовица" на стримерска кука без контра (#4 или #6). Вече се свечеряваше и за съжаление снимките със светкавица не се получават точно така, както ми се иска на мен, а и трябва да се бърза, за да може да оцелее и рибока - той си го заслужи с борбата си!

   08.Август.2011

   Сподели

   Цитати от приятели

   " Стоян Филипов - Лондон Аз пък досега си мислех,че когато фащам малко кефал по некой път за това вината е в задкормилното устройство, тоест в мен. Обаче сега вече се поуспокоих ,вече ще знам, че за това е виновна пръчката за това, че е по-еФтинка.
     "
   Стоян Филипов - Лондон

   Избрани рекламни съобщения за вас от Google

   Риболовен календар за 2017 година

   • Откриване на пъстървовия риболов

    През Февруари ще направя достатъчно пъстървови риболови. Основната ми цел ще е река Златна Панега. Ще ходя предимно през седмицата и в неслънчеви дни. Ще отсядаме с приятели в една страхотна база в село Петревене. Всички са поканени!

   • ErlebnisWelt Fliegenfischen (EWF) - Мюнхен - 2015

    За четвърти път ще бъда гост на най-голямото европейско изложение и ще се потопя в мухарската магия, наречена EWF. Ще бъдем отново заедно с Тошо Атанасов, Стани Мънков, Иван Попов и Константин Карагьозов.

   • Риболов на река Траун в Австрия

    Очаква ме няколкодневен риболов в горната част на река Траун, между езерата Халтщатерзее и Траунзее. Единият от участъците е класически липанов, в другия предполагам, че ще открием огромни балкански и американски пъстърви, а има и три притока, по които също можем да ловим.

    В компанията освен Тошо Атанасов,Иван, Стани и Коцето ще бъдат и много световно известни мухари и риболовът със сигурност ще бъде невероятен !

    Навръщане от EWF и риболова в Австрия ще спрем и за риболов в Словения - лично аз ще риболовствам за първи път в тази прекрасна страна!

   • I-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Бели Вит - Рибарица

    Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

   • II-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Искър - Говедарци

    Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

   • III-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Въча - Михалково

    Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

   • IX-ти Национален Мухарски Събор - Клисура - 2017

    Най-сериозното национално мероприятие, организирано от Федерацията. Последният събор беше невероятен, да се надяваме, че следващият ще е още по-добър!

   • Сьомги в Анлия / Шотландия

    Ако не ми мине котка път тази година мисля да посетя добрата стара Англия и река Тайн, която е на границата с Шотландия. Най-сетне мисля да стигна до сьомгите, които пропускам толкова години. Имам необходимите двуръчни пръти, нужните глави, могат да си връзвам и мухите - единствено трябва най-сетне да стигна и до реката ...

   • Дунавски пъстърви в Словения

    Много ми хареса река Савиня, което ми се струва и изключително удобна за мухарски риболов на дунавска пъстърва (Hucho Hucho). Смятам да я посетя тази зима в търсене на големите таймени!

   + -

   Моите клубове

   Мухарски Клуб "Стримерите"

   Спининг Клуб "Стари Видри"

   Федерация на Мухарите в България

   Европейска Флай-Фишинг Асоциация