Нашите грозни снимки - всички ги имаме - правени по едно или друго време. Аз също имам много от тях, но докато не започнах да чета западните риболовни списания и западните сайтове - там определено нямаше снимки като моите. Като тук не става въпрос за качество на снимката или фотоапарата, за уменията ни в снимането или обработването на снимките - става въпрос за композицията и идеята на снимката, както и за отношението ни към рибите, като наш съперник в това страхотно хоби. Неоспорим факт е, че и в България сериозните риболовци отдавна объщат внимание на снимките си, но все още в Интернет пространството и дори и в специализираните ни издания се прокрадват "грозни" снимки. Разделил съм снимките, направени целенасочено от мен на различни категории - категории, за които съм се сетил, като вероятно има и такива, които съм пропуснал, но поне следващите кадри мисля, че говорят изключително ясно за какво става въпрос.

Снимки с пръсти навряни в хрилете на рибите

Такива снимки са меко казано отвратителни. Тук не става въпрос дали ще се пуска обратно рибата или ще се задържи. Знам, че там е мястото, където най-лесно и сигурно се хваща рибата с ръка, но се опитвайте да избягвате такава композиция. Ако после връщате рибата обратно във водата тя няма почти никакви шансове след допира на хрилете й с пръстите ви, а и дори и да я задържите - снимката така или иначе е грозна. Ето точно за какво говоря:

Снимки на обесени риби

Аз също снимах така, докато един ден преди 5-6 години Радо Акулата не ми каза - "Много хубави снимки и риби, но защо всичките са "обесени". Та оттогава не снимам вече "обесени" риби като на долните снимки:

Снимки с пълни живарници

Това са снимки от типа - "вижте ме колко много риба мога да хвана". С такива снимки може да впечатлите някой незапознат с риболова човек, но не и сериозен риболовец, който най-вероятно с отвращение би ги подминал ...

Снимки с предмети, показващи големината на рибата

Това са снимки от другия подобен тип - "вижте ме каква голяма риба съм хванал". Снимки с крака, с ботуши, с бутилки от вода или бира, с кутии от цигари и т.н. Ако искате да покажете размера на рибата, която сте хванали - просто я снимайте до въдицата си.

Снимки на изсъхнали риби

Няма нищо красиво в една умряла и изсъхнала риба, за да я снимате. Рибите трябва да се снимат живи и мокри, веднага след като са хванати - после вече е късно ... 

Снимки с "навървени" риби

Тези снимки са по-зле и от тези с живарниците ...

Снимки с "натръшкани" риби

Отново от типа - "колко много риби мога да хвана".

Снимки с "пресовани" риби

Понякога в желанието си да направим снимка на рибата я стискаме прекалено силно, за да не се изплъзне и това обикновено си проличава на снимките:

Снимки с мръсни и окаляни риби

Имам впредвид снимки като долната, с тръшната мръсна и окаляна риба на земата. Направете си труда и почистете с малко вода рибата, преди да щракнете с фотоапарата.

"Месарските" снимки

Снимки в мивката, банята, по разни торби и т.н. - избягвайте ги задължително, ако не искате един ден да се срамувате: 

"Кулинарните" снимки

Макар и да си падам много по кулинарията, това са снимки подходящи за подобни кулинарни места и в никакъв случай не са риболовни снимки: 

В заключение - съвсем малко е нужно за да се направят хубави снимки, които да можем с удоволствие и без да се срамуваме да показваме на приятели и да ги качваме в Интернет - просто направете това усилие, за да не виждаме "грозни" снимки ...

Сподели

Избрани рекламни съобщения за вас от Google

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация