FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Връзката "Клуп - Клуп" е изключително често ползвана въобще в риболова, не само в мухарския. При нас тя се ползва най-често при свързването на шнура с лидера, рънинга с главата, някои шнурове имат различни "типове" (края), с които се свързват по този начин, както и при щукарската линия за свързване на лидера със стоманения повод. Естествено всичко това е с условности, защото съвсем нормално е да имате построена линия без нито една такава връзка. В общия случай, колкото по-финна и по-нисък клас е линията - такива връзки няма, колкото нещата "загрубяват" и се вдигат класовете - толкова по-често използвана е връзката "клуп - клуп". Има обаче грешно свързване на двата клупа, което си признавам и аз явно съм го правил много дълги години и ако при другите типове риболов при влакното това почти не се усеща и разбира при шнуровете вече си проличава много ясно. Усетих го когато преди години си направих спей-пръта и в ръцете ми беше шнур 11-ти клас - неправилно поставен клуп в клуп веднага "отваряше" единия клуп. Веднъж като го направя беше добре, веднъж - ужасно зле. Това ме накара да проверя в нет-а какъв ми е проблема - показал съм го на първата поредица снимки и "отварянето" на клупа след като се вържат двата се вижда много добре. Всичко идва от неправилното започване и промушване на двата клупа. Направете го някоко пъти нарочно грешно за да видите защо се получава така и да не го правите така на реката.

Г Р Е Ш Н О !

Грешно ! Грешно ! Грешно !

Грешно ! Грешно ! Грешно !

А сега правилното връзване на двата клупа :

stop view Info
/
   preview
   Album
   Photo
   Date
   Dimensions
   Filename
   File size
   Camera
   Focal length
   Exposure
   F Number
   ISO
   Make
   Flash
   Views
   Comments
   ozio_gallery_fuerte

   1. Двата клупа, подготвени за свързване (примерно шнур и лидер)
   2. Промушвате основния клуп (който е по-дълъг или без край, или стационарен, примерно шнура) през клупа на по-късата част (примерно лидера)
   3. След това има два варианта - или прекарвате края на късата част през основния клуп (снимката на първия ред) или промушвате пръсти през основния клуп, хващате късата част и я издърпвате до край (двете снимки на втория ред)
   4. Ето как трябва да изглеждат двата клупа след промушването
   5. Стягате връзката
   6. Връзка "Клуп - Клуп" (Loop to Loop Connection)Двата клупа са свързани перфектно
   7. Близък план на връзката
   8. Поглед отстрани

   Цитати от приятели

   " Веско Ранчев - Хасково Всичко това го пиша, за да изразя моето мнение за мухаренето като начин на риболов. Главното, което ми харесва е, че мухарят се стреми чрез имитации на естествената храна на рибата да я накара да клъвне. Не маловажно е и самото поднасяне на тази имитация. Аз се придържам изцяло към класиката на линията - мухарка с макара и навити бекинг, шнур, лидер и типет с муха.   "
   Веско Ранчев - Хасково

   Моите клубове

   Мухарски Клуб "Стримерите"

   Спининг Клуб "Стари Видри"

   Федерация на Мухарите в България

   Европейска Флай-Фишинг Асоциация