Щастието ми се усмихна и късметът отново беше с мен - за трета поредна година след безумното изложение EWF край Мюнхен имахме покана от организаторите и посетихме две австрийски реки за риболов с изкуствена муха и шнур - световно известния участък от Траун - Гойсерер Траун, който се обитава само от трофейни липани и на който направихме страхотен риболов миналата година и един по-малък приток на Траун - красивата река Ретенбах (Rettenbach). Гойсерер Траун бе вдигнала ниво и познатите ни места с липани бяха малко по-трудно достъпни, а бяха удължили позволения участък за риболов с около километър още надолу по течението. След огледа, който направихме с Иван Попов и Константин Карагьозов от Майна Флай предния следобяд и отразявайки факта, че времето бе облачно и дъждовно решихме да потърсим големи американки със стримери и нимфи в новия участък. Хванахме ... но малко и малки smiley ... Реката си беше откровено плавателна, качихме се в участъка точно под езерото Халщатерзее - Коцето премина по другия бряг откри местообитанието на една хубава американка и една балканка около 50-те см. Аз останах на липанския бряг, за 10-тина минути с нимфата (18-ка Тиемко 100, опашка перце от петел, тяло - жълт боди куил на Хендс и шалче от пийкок айс дъбинга им) хванах хубав липан около 45 см, за съжаление дъжда се усили и приключихме този пореден риболов на Траун.

Следващият ден бе отреден за излет по Ретенбах - неголям (по техните стандарти) приток на Траун, в който има много добра популация на балкански пъстърви. Сутринта след като си взехме лицензите се разделихме на две групи по трима човека - Поли, Стани Мънков и негов приятел в едната кола, аз с Иван и Коцето - в другата. Мънков избра да тръгнат от втичалото на реката нагоре, ние тръгнахме от един мост, на няколко километра над тях. Дните бяха облачни и доста дъждовни, люпене на насекоми почти нямаше. Стримерите са забранени по тази река и всички започнахме с риболов на нимфа. Разрешени са две нимфи на линията и започнахме да хващаме риби на традиционни нимфи, които използваме и тук - фазанови и заешки имитации на нимфите на майските мухи. Хващайки по няколко риби още под моста започнахме да слизаме внимателно по реката, открихме много красиви вирове и съответно и размера на рибите се увеличи. Искахме да се качим нагоре по реката, но за съжаление пътя беше затворен, а единствената пътека водеше към изградена туристическа екопътека по ждрелото на реката, което изглеждаше грандиозно. Нямахме друг вариант освен да слизаме към групата на Стани и която срещнахме след определено време. Всички бяха хванали добри риби, а Поли бе арестувала страхотна балканка. Продължихме с риболова, аз отделих малко време и на фотографията и направих и някоя добра снимка. Между снимките хванах и достатъчно бройки балканки между 45 и 50 см, които ми осмислиха деня и пребиваването на реката. Стани бе слязъл долу до устието, където пък бе открил американки, качващи се от голямата река и спирайки на един бент. Показа ми ги, хванах и аз няколко от тях, а той през това време съзря една наистина добра и реши да се занимае с нея. Аз тръгнах отново нагоре по течението и бях сигурен, че ще успее да я излъже и просто чаках позвъняването. То не закъсня - след 10-тина минути телефона звънна с думите - "Хванах я!" - страхотна борбена американка 62 см, която му бе вдигнала адреналина до крайност - пурата в устата му говори повече от думите ми. Това беше и рибата на деня - един страхотен ден, на страхотна река, със страхотни хора и страхотни риби!

В този репортаж освен направените от мен снимки съм използвал и снимките на Станислав Мънков, за което изказвам огромната си благодарност!

ozio_gallery_lightgallery

Сподели

Цитати от приятели

" Жоро Стоянов - ПловдивИ да - не са толкова удобни местата. И да , рибите не са под местната кръчма(Алас ли беше). И да - иска си ставане ранко, щото като мине някой преди теб ,и край с магията на мухарския риболов. И да, иска си бъхтане по камънаците и залягане в храстите, щото рибите са на успокоителни!
Само, че тези неща на нас не ни пречат, щото сме БОЛНИ НА ТЕМА РИБОЛОВ НА ПЪСТЪРВА, И НИКОГА НЕ СМЕ ГО КРИЛИ!!!
  "
Жоро Стоянов - Пловдив

Избрани рекламни съобщения за вас от Google

Риболовен календар за 2017 година

 • Откриване на пъстървовия риболов

  През Февруари ще направя достатъчно пъстървови риболови. Основната ми цел ще е река Златна Панега. Ще ходя предимно през седмицата и в неслънчеви дни. Ще отсядаме с приятели в една страхотна база в село Петревене. Всички са поканени!

 • ErlebnisWelt Fliegenfischen (EWF) - Мюнхен - 2015

  За четвърти път ще бъда гост на най-голямото европейско изложение и ще се потопя в мухарската магия, наречена EWF. Ще бъдем отново заедно с Тошо Атанасов, Стани Мънков, Иван Попов и Константин Карагьозов.

 • Риболов на река Траун в Австрия

  Очаква ме няколкодневен риболов в горната част на река Траун, между езерата Халтщатерзее и Траунзее. Единият от участъците е класически липанов, в другия предполагам, че ще открием огромни балкански и американски пъстърви, а има и три притока, по които също можем да ловим.

  В компанията освен Тошо Атанасов,Иван, Стани и Коцето ще бъдат и много световно известни мухари и риболовът със сигурност ще бъде невероятен !

  Навръщане от EWF и риболова в Австрия ще спрем и за риболов в Словения - лично аз ще риболовствам за първи път в тази прекрасна страна!

 • I-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Бели Вит - Рибарица

  Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

 • II-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Искър - Говедарци

  Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

 • III-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Въча - Михалково

  Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

 • IX-ти Национален Мухарски Събор - Клисура - 2017

  Най-сериозното национално мероприятие, организирано от Федерацията. Последният събор беше невероятен, да се надяваме, че следващият ще е още по-добър!

 • Сьомги в Анлия / Шотландия

  Ако не ми мине котка път тази година мисля да посетя добрата стара Англия и река Тайн, която е на границата с Шотландия. Най-сетне мисля да стигна до сьомгите, които пропускам толкова години. Имам необходимите двуръчни пръти, нужните глави, могат да си връзвам и мухите - единствено трябва най-сетне да стигна и до реката ...

 • Дунавски пъстърви в Словения

  Много ми хареса река Савиня, което ми се струва и изключително удобна за мухарски риболов на дунавска пъстърва (Hucho Hucho). Смятам да я посетя тази зима в търсене на големите таймени!

+ -

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация