И тази година след като завърши EWF заедно с много приятели и големи имена в този риболов се отправихме на риболов в Австрия. Докато миналата година гостувахме на клуба "Приятелите на Гмунден Траун" и ловихме на река Траун под градчето Гмунден и на река Агер, стопанисвана от Роман Мозер, тази година гостувахме на един от най-големите мухарски фирми в Австрия - Хурх - http://www.hurch.eu, която стопанисва реката Траун в два участъка - над езерото Гмунден и градчето Евензее - Ebenseer Traun и под езерото Халщадерзее (на което е безумно красивото градче Халщад, защитено от Юнеско) - Goiserer Traun. Освен река Траун фирмата организира риболова и по реките Ишлър Ахе (Ischler Ache), Ретенбах (Rettenbach) и Вайсенбах (Weissenbach), които са нейни притоци. Отседнахме в страхотен риболовен хотел в градчето Щробл - http://www.stroblerhof.at - абсолютна класика - отвсякъде лъхаше на флайфишинг. Усещането за мухарство се допълваше и от присъствието в хотела и на останалите гости - Гари Скот, Ян Гордън, Ед Берг, Йорг Шуфт, Петер Йост, Надица и Игор, Руди Ван Дюинховен, естествено домакините Михаела и Робърт Щро и още много други. Нашата българска група бе най-голямата и включваше Тошо Атанасов, Стани Мънков, Кънчо Борисов, Коцето Карагьозов, Иван Попов, Павката Симеонов и негови приятели. Бяхме решили да направим тридневен риболов преди да се отправим към България и като по-голяма група решихме първия ден да бъдем на най-широката и голяма река - Ебензеер Траун, където лично аз очаквах да направим силен риболов на големи пъстърви. За съжаление както често се случва очакванията ми се разминават с реалността. Хванахме не много като бройки риби и без трофейни екземпляри. Аз се бях подготвил за широка река и големи стримери - лових със 11' суич прът, със рейдж глава (среден размер дължина) Ambush 350 грейна, която ми позволяваше да подавам доста големи стримери и на далечно растояние. Определено целта ми бяха големи пъстърви, каквито миналата година открихме в по-долните участъци на тази река. Въпреки големите стримери хващах рядко и определено по-малки от очакваните риби. Подобно бе положението и при моите приятели, Павката Симеонов от Пловдив, който бе по-нагоре по реката с друга група през деня бе хванал само една малко по-добра риба. Въпреки относително слабия риболов денят премина прекрасно - реката е очарователна с бистрите си води, а гледката в подножието на Алпите е незаменима. Аз бях щастлив, че присъствах и на първите няколко риби на Поли - очарователната приятелка на Стани Мънков, който я гидваше естествено абсолютно професионално. Снимките говорят сами за себе си за прекрасната приятелска атмосфера и за невероятната природа на Австрийските Алпи. 

В този репортаж освен направените от мен снимки съм използвал и снимките на Наталия Борисова и Станислав Мънков, за което им изказвам огромната си благодарност!

ozio_gallery_nano

Сподели
contentmap_plugin

Цитати от приятели

" Данчо Савов - София Слязохме надолу, на едно любимо място. Веднага видяхме липани, наредени буквално на сантиметри от брега. Седяха като вцепенени, и видимо не се хранеха. Започна се едно лазене на колене, и сменяне на нимфи - не е за говорене … "
Данчо Савов - София

Избрани рекламни съобщения за вас от Google

Риболовен календар за 2017 година

 • Откриване на пъстървовия риболов

  През Февруари ще направя достатъчно пъстървови риболови. Основната ми цел ще е река Златна Панега. Ще ходя предимно през седмицата и в неслънчеви дни. Ще отсядаме с приятели в една страхотна база в село Петревене. Всички са поканени!

 • ErlebnisWelt Fliegenfischen (EWF) - Мюнхен - 2015

  За четвърти път ще бъда гост на най-голямото европейско изложение и ще се потопя в мухарската магия, наречена EWF. Ще бъдем отново заедно с Тошо Атанасов, Стани Мънков, Иван Попов и Константин Карагьозов.

 • Риболов на река Траун в Австрия

  Очаква ме няколкодневен риболов в горната част на река Траун, между езерата Халтщатерзее и Траунзее. Единият от участъците е класически липанов, в другия предполагам, че ще открием огромни балкански и американски пъстърви, а има и три притока, по които също можем да ловим.

  В компанията освен Тошо Атанасов,Иван, Стани и Коцето ще бъдат и много световно известни мухари и риболовът със сигурност ще бъде невероятен !

  Навръщане от EWF и риболова в Австрия ще спрем и за риболов в Словения - лично аз ще риболовствам за първи път в тази прекрасна страна!

 • I-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Бели Вит - Рибарица

  Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

 • II-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Искър - Говедарци

  Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

 • III-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Въча - Михалково

  Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

 • IX-ти Национален Мухарски Събор - Клисура - 2017

  Най-сериозното национално мероприятие, организирано от Федерацията. Последният събор беше невероятен, да се надяваме, че следващият ще е още по-добър!

 • Сьомги в Анлия / Шотландия

  Ако не ми мине котка път тази година мисля да посетя добрата стара Англия и река Тайн, която е на границата с Шотландия. Най-сетне мисля да стигна до сьомгите, които пропускам толкова години. Имам необходимите двуръчни пръти, нужните глави, могат да си връзвам и мухите - единствено трябва най-сетне да стигна и до реката ...

 • Дунавски пъстърви в Словения

  Много ми хареса река Савиня, което ми се струва и изключително удобна за мухарски риболов на дунавска пъстърва (Hucho Hucho). Смятам да я посетя тази зима в търсене на големите таймени!

+ -

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация