След една седмица в "добрата стара Англия", разглеждане на голяма част от забележителностите на Лондон и около него, прекрасен двудневен риболов на култовата за мухарите река Тест, "равната страна" и прекалено оживения град ми дойдоха малко в повече - душата ми копнееше поне за ден в планината. Което от своя страна се организира лесно - живеем в България - два телефона и сме нависоко. Отново същата компания - с Бранко и Мунчо (Ицо Мурджеев), като по-късно се присъединява и Стефчо от Казанлък. Реката прекрасна - съвсем леко по-високо ниво от преди две седмици, вече обаче се люпеха и насекоми. По големите камъни, на около 4-5 см от нивото на водата гъмжеше от шушулки на вече излюпените малки каменарки, които пък от своя страна пълзяха по нагоре по камъните в очакване да полетят. Видях няколко тъмно кафеви майски мухи и достатъчно количество излюпени ручейници, с хубави жълто-оранжево-кафеви криле. Въпреки това на суха муха не успях да вдигна нито една риба. Но пък си вземаха нимфите изключително добре, като далеч нямаше нужда да им се слиза долу. Още със стъпването на реката Мунчо издърпа няколко риби, след което започнахме с него и Бранко да се редуваме по реката - и откъм места и откъм риби. Аз подавах с шнура две нимфи - както и предния излет - една с 3.5 мм и една с 2 мм. Рибите не подбираха цвета и модела нимфа - все пак това е фрийстоун у нас и храната обикновено не се пропуска. Мунчо ловеше успешно с фазанови нимфи без никакви атрактори по тях. Аз смених нарочно доста нимфи и не усетих разлика във вземанията - масово лових с използваните от всички Gold Head Nymph - опашка от власинки от перо от петел, заешки дъбинг за тяло, малко по-тъмен дъбинг за главогръд. Изполвах нимфи с ралични цветове на дъбинг, различни големини на мухите, и със златни глави и с прогорени такива, с жълто-оранжево ярко "шалче" зад главата и със съвсем близки цветове до истинските насекоми - разлика в кълването не отчетох. Дори два пъти успях да хвана едновременно и по две риби на мухите - нещо което определено ми се случи за първи път. Рибите не бяха по-големи от 27-28 см, като имаше такива по 20-22 см, както и по 6-7-8 см - предполагам от три последователни зарибявания на клуб "Балканка" с финансовата помощ на "Lidl". Реката е в режим "Хвани и пусни", пълна е с живот, което доказва нуждата от такива акции и съвместна работа на всички клубове. Естествено традиционно излета завърши в крайпътно ханче, където Мунчо бе прехласнат още от предния път по курбан-чорбата, но трябва да си призная, че имаше защо ... (част от снимките по-долу са на Христо Мурджеев - Мунчо)

ozio_gallery_nano

Сподели

Цитати от приятели

" Д-р Михаил Пенков Виждал съм събиращи по повърхноста пъстърви като майските мухи ги пропущаха съвсем отчетливо и в същото време показваха муцуни и вземаха микроскопични черни мушици.... Косьо е много прав за успех с малки черни модели в такива моменти - бъзери, гнатове, бибио ... както искате ги наричайте. "
Д-р Михаил Пенков - София

Избрани рекламни съобщения за вас от Google

Риболовен календар за 2017 година

 • Откриване на пъстървовия риболов

  През Февруари ще направя достатъчно пъстървови риболови. Основната ми цел ще е река Златна Панега. Ще ходя предимно през седмицата и в неслънчеви дни. Ще отсядаме с приятели в една страхотна база в село Петревене. Всички са поканени!

 • ErlebnisWelt Fliegenfischen (EWF) - Мюнхен - 2015

  За четвърти път ще бъда гост на най-голямото европейско изложение и ще се потопя в мухарската магия, наречена EWF. Ще бъдем отново заедно с Тошо Атанасов, Стани Мънков, Иван Попов и Константин Карагьозов.

 • Риболов на река Траун в Австрия

  Очаква ме няколкодневен риболов в горната част на река Траун, между езерата Халтщатерзее и Траунзее. Единият от участъците е класически липанов, в другия предполагам, че ще открием огромни балкански и американски пъстърви, а има и три притока, по които също можем да ловим.

  В компанията освен Тошо Атанасов,Иван, Стани и Коцето ще бъдат и много световно известни мухари и риболовът със сигурност ще бъде невероятен !

  Навръщане от EWF и риболова в Австрия ще спрем и за риболов в Словения - лично аз ще риболовствам за първи път в тази прекрасна страна!

 • I-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Бели Вит - Рибарица

  Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

 • II-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Искър - Говедарци

  Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

 • III-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Въча - Михалково

  Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

 • IX-ти Национален Мухарски Събор - Клисура - 2017

  Най-сериозното национално мероприятие, организирано от Федерацията. Последният събор беше невероятен, да се надяваме, че следващият ще е още по-добър!

 • Сьомги в Анлия / Шотландия

  Ако не ми мине котка път тази година мисля да посетя добрата стара Англия и река Тайн, която е на границата с Шотландия. Най-сетне мисля да стигна до сьомгите, които пропускам толкова години. Имам необходимите двуръчни пръти, нужните глави, могат да си връзвам и мухите - единствено трябва най-сетне да стигна и до реката ...

 • Дунавски пъстърви в Словения

  Много ми хареса река Савиня, което ми се струва и изключително удобна за мухарски риболов на дунавска пъстърва (Hucho Hucho). Смятам да я посетя тази зима в търсене на големите таймени!

+ -

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация