FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Ще започна разказа за този "излет на живота ми" отзад напред - от 4-тият "нериболовен" ден, през който трябваше да се върнем от Гмунден (Австрия) до Мюнхен (Германия) и да летим към Букурещ (Румъния). Защо "излет на живота ми" ? В никакъв случай заради рибите от предишните три дни, те бяха добри и много, но имаше нещо много по-важно от тях - хората. Да си с тях на изложението и дори да пиеш бира с тях е едно, но да бъдеш на реката на риболов с такива легенди като Роман Мозер, Гари Боргер, Брус Ричардс и още много - "БЕЗЦЕННО" !  Тошо Атанасов, Стани Мънков и Кънчо Борисов не ги слагам в горния списък с легендите, защото с тях вече съм бил неведнъж за риба wink. Отделно сбъдването на желанието ми да нагазя във водите на прословутата река Траун в Австрия - реката на големия Ханс Гебецройтер, река която са газили хотелиера и страстен мухар Чарлс Риц, Дуайт Айзенхауер, Хемингуей, Едуард 8 - крал на Англия, Краля на Белгия и т.н. (цитирам Данчо Савов, аз не ги познавам) допълваше преживяването наистина да бъде "The TRIP of my life". 

Оставихме посещението на бившия хотел "Мариенбрюк" и барелефа на Ханц Гебецройтер за последния ден, но реално в предишните три дни времето беше страхотно и нямаше и грам свободна от риболов и емоции минута. Четвъртия "нериболовен" ден, за разлика от предишните, се оказа страхотно дъждовит ден. Успяхме що годе лесно да открием бившият хотел "Мариенбрюк" (сега "Посейдон") - досами брега на река Траун:

Снимахме се и на барелефа на Ханц Гебецройтер пред хотела:

Ужасно много исках да се разходим из градчето Гмунден, но дъждът беше страшно проливен и успях да направя само няколко снимки (това е "Сеат"-чето (рент-а-кар), с което се движехме в Мюнхен и Австрия):

Кметството в Гмунден:

Езерото "Траунзее":

Ето и няколко снимки от предните дни, когато времето определено бе много благосклонно към нас и условията за риболов бяха перфектни:

А това вече е пред хотел "Wirt am Bach" - хотелът, в който се продават лицензите за риболов по Траун и Агер и в който беше срещата на всички риболовци, поканени от организаторите на ErlebnisWelt Fliegenfischen (EWF) - Михаела и Робърт Щро:

Ето какви витрини има вътре във фоаетата на хотелчето:

Срещата в този хотел бе определена за 16:00 часа следобяд, като всички пътуваха сутринта от Мюнхен за Гмунден. Единствено ние не искахме да пропилеем този ден и тръгвайки през нощта, рано сутринта бяхме във ""Wirt am Bach", купихме си лицензи и изкарахме денят на реката. Закъсняхме за срещата с три минути. Знаех какво ще се случи, но докато успея да изкарам почти насила Мънков и Кънчо от реката, смъкнем мокрите обувки и гащиризони и докараме до хотела - вече бе късно. Тошо естествено вече беше започнал да обяснява на Роман Мозер българските черти и как всеки път можем да дойдем в 16:03, но никога няма да отидем в 15:57 ... smiley  Всички бяха седнали на масата на кафе или бира, единствено от срама ни оттърва факта, че Гари Боргер явно беше задрямал и се появи половин час след обявената среща wink В интерес на истината признавам си, че очаквах просто някаква уговорка за кафе, но когато видях Роман Мозер седнал на края на дългата маса, до него гидове от клуб "Приятелите на Гмунднер Траун" ("Freunde der Gmundner Traun"), до тях Брус Ричардс, Гари Боргер, Ед БергПетър ЙостЙорг Шуфт и т.н. ситуацията изведнъж ми се стори достатъчно сериозна. Роман Мозер стана, каза че ще говори на английски, защото може би не всички разбират немски и поне половин час обяснява ситуацията по предстоящите риболови следващите дни. Моментното ниво на реките Траун и Агер, тяхната бистрота, насекомите, които се люпят в момента, изкуствените мухи, които ги имитират и е удачно да се използват, ограниченията при използваните куки (оказаха се доста сериозни и 90 % от нимфите и 90 % от стримерите ми отпаднаха от играта), подходящите участъци по реките и т.н. Информацията, която ни предостави беше повече от достатъчна - едва ли не оставаше да ни върже по една муха, да заметне и да засече вместо нас wink След като обясни всичко за реките и риболова по тях разпредели мухарите, както и гидовете по Траун и Агер спрямо желанията им и съответно написа лицензите за стопанисвания от него участък на Агер. Фактът Роман Мозер да ми пише лиценза за риболов е напълно достатъчен самия лиценз да бъде закачен в рамка на подобаващото му се място над мухарското ми бюро. Не знам друг път дали ще ми се удаде случай да преживея подобно нещо, но тази среща ще остане завинаги в риболовния участък на моето съзнание !

 


И за да не стане това първия безрибен репортаж в моя сайт, ще пусна една снимка и с риба - една от първите американски пъстърви на Траун:

 
 

Цитати от приятели

" Данчо Савов - София Последва страшна борба, рибата се местеше напред-назад, като пън по дъното, ръката го заболя от държане, но - нищо. След това, гадината тръгна мощно надолу по течението, и въпреки огънатият прът, взимаше аванс неумолимо . Влезе във талвега, и се насочи право между двете подпори на моста, където ,при това ниво, да го последваме-беше самоубийство... Откачи се ... "
Данчо Савов - София

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация