stop view Info
/
   preview
   Album
   Photo
   Date
   Dimensions
   Filename
   File size
   Camera
   Focal length
   Exposure
   F Number
   ISO
   Make
   Flash
   Views
   Comments
   ozio_gallery_fuerte

   Тази година клубовете, членуващи във Федерацията на Мухарите в България се обединихме около идеята да се направи общо откриване на пъстървовия риболовен сезон на Искрецка река. Отделно персонална покана за събитието получих от Тошо Атанасов, който си беше взел самолетни билети за седмица, която да изкара в София - муховръз в офиса на BFC + откриване на реката. С Кънчо от Велико Търново тръгнахме от петък следобяд, а съботата я изкарахме в срещи с приятели и връзване на мухи в офиса на Ники. В неделя (01.Февруари) вече бяхме от сутринта на Искрецка река, като пътят бе засипан с 15 сантиметров сняг, паднал през нощта - красива зимна картина. Не бях стъпвал на тази карстова река, всичката ми информация за нея бе единствено от снимки и разкази на приятели в Интернет. Останах очарован - прекрасна река за риболов на нимфа, на която със сигурност ще се върна отново. За краткото време до обяд (времето на срещата) успях да се разходя доста по реката (основната цел), като стигнах и до изворите й, срещнах много приятели по брега и въпреки това успях да хвана и доста рибки - предимно много малки американки, доколкото разбрах избягали от местния рибарник и някоя балканка. Самото откриване на пъстървовия риболов го направихме няколко километра надолу по реката и лично аз (като не-пъстървов риболовец) не бях присъствал на толкова добро мероприятие. Традиционните домакини от "София-94" се бяха подготвили страхотно и няма как да не спомена уменията на Левката, защото всички опитахме по няколко пъти традиционния курбан. Разговори с много приятели, кастинг на поляната в снега, страхотна чорба и скара, естествено ракия и вино (които аз не опитах, защото се падах шофьор) - истинско откриване на риболовен сезон! Следобяда се разделихме с всички и поехме към плануваното с Кънчо двудневно посещение на друга карстова река - Златна Панега. Там се срещнахме с Краси от Плевен, който ни очакваше в базата в Петревене - къща за гости "Контрасти" - препоръчвам я на всички, които търсят преспиване при риболов по Панега. Риболовът през следващите два дни беше контрастен както името на къщата за гости - първия ден хванахме риби, срещнахме се със Стани Мънков, Ицето и Марто, вечерта дойдоха Данчо Савов и Жоро Мутафчийски, докато през втория ден времето беше много слънчево и извъртяхме по едно изтрезвяващо, каляващо характера капо. Аз лових предимно със заешки нимфи , като оставих достатъчно от тях по дъното на реката, но това е факт, за който отдавна съм подготвен. Открих за себе си и една черна нимфа с оранжева задница, която пък впоследствие ми донесе повечето риби на състезанието на Рибарица и за която ще стане въпрос по-нататък. Тези общо четири дни - два на откриването и два на Панега бяха изпълнени с много положителни емоции - знак за една добра риболовна година !

    

   Сподели

   Цитати от приятели

   " Станил Йотов - Бат Стан - СофияЗабелязал съм, че има реки, на които пъстървата е адски селективна. В смисъл, че от десет видими вида ларви по дъното яде само един или два! Със сухите мухи на някои места е същата работа.
       "
   Станил Йотов - Бат Стан - София

   Избрани рекламни съобщения за вас от Google

   Риболовен календар за 2017 година

   • Откриване на пъстървовия риболов

    През Февруари ще направя достатъчно пъстървови риболови. Основната ми цел ще е река Златна Панега. Ще ходя предимно през седмицата и в неслънчеви дни. Ще отсядаме с приятели в една страхотна база в село Петревене. Всички са поканени!

   • ErlebnisWelt Fliegenfischen (EWF) - Мюнхен - 2015

    За четвърти път ще бъда гост на най-голямото европейско изложение и ще се потопя в мухарската магия, наречена EWF. Ще бъдем отново заедно с Тошо Атанасов, Стани Мънков, Иван Попов и Константин Карагьозов.

   • Риболов на река Траун в Австрия

    Очаква ме няколкодневен риболов в горната част на река Траун, между езерата Халтщатерзее и Траунзее. Единият от участъците е класически липанов, в другия предполагам, че ще открием огромни балкански и американски пъстърви, а има и три притока, по които също можем да ловим.

    В компанията освен Тошо Атанасов,Иван, Стани и Коцето ще бъдат и много световно известни мухари и риболовът със сигурност ще бъде невероятен !

    Навръщане от EWF и риболова в Австрия ще спрем и за риболов в Словения - лично аз ще риболовствам за първи път в тази прекрасна страна!

   • I-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Бели Вит - Рибарица

    Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

   • II-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Искър - Говедарци

    Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

   • III-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Въча - Михалково

    Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

   • IX-ти Национален Мухарски Събор - Клисура - 2017

    Най-сериозното национално мероприятие, организирано от Федерацията. Последният събор беше невероятен, да се надяваме, че следващият ще е още по-добър!

   • Сьомги в Анлия / Шотландия

    Ако не ми мине котка път тази година мисля да посетя добрата стара Англия и река Тайн, която е на границата с Шотландия. Най-сетне мисля да стигна до сьомгите, които пропускам толкова години. Имам необходимите двуръчни пръти, нужните глави, могат да си връзвам и мухите - единствено трябва най-сетне да стигна и до реката ...

   • Дунавски пъстърви в Словения

    Много ми хареса река Савиня, което ми се струва и изключително удобна за мухарски риболов на дунавска пъстърва (Hucho Hucho). Смятам да я посетя тази зима в търсене на големите таймени!

   + -

   Моите клубове

   Мухарски Клуб "Стримерите"

   Спининг Клуб "Стари Видри"

   Федерация на Мухарите в България

   Европейска Флай-Фишинг Асоциация