stop view Info
/
   preview
   Album
   Photo
   Date
   Dimensions
   Filename
   File size
   Camera
   Focal length
   Exposure
   F Number
   ISO
   Make
   Flash
   Views
   Comments
   ozio_gallery_fuerte

   Още един прекрасен излет от графата "С приятели в планината - Безценно!". Решихме с Неделчо Горския и Кънчо от Велико Търново да проверим една река, в която преди години бяхме пускали малки балканки (Мунчо и Робко от Габрово носеха чувалите тогава на гърбините си). Признавам си поради неопитност в най-студеното време от годината по фрийстоуните (обикновените планински, некарстови реки у нас) предполагах, че ще се получи една хубава разходка в планината, с много редки, трудно изчоплени риби. За моя приятна изненада обаче още с пристигането на реката след краткия пешеходен преход с Кънчо наблюдавахме за минута едно малко вирче. Забелязах две риби, които за мое учудване не бяха на дъното, а се движеха леко във водата. След съвсем естествените указания към Неделчо, който нагази в изтичалото на вира - "Подай нимфите по-нагоре, не, не там, метър напред, а, идеално ..." и подобни, видяхме как една от рибите тръгна след нимфата. На следващото подаване вече позираше и за снимка, а след още едно подаване Неделчо измами и следващата по ред. Рибите определени бяха гладни и активни. Обърнах няколко камъка - насекомите бяха доста редки и малки - предимно нимфи на майски мухи, от преди години знам, че по реката има естествено и каменарки и ручейници, но като цяло хранителната база не е толкова богата. Съвсем нормално и за това време на годината по фрийстоуните - рибите бяха като манекенки - доста слаби и дълги, но вярвам ще наваксат през следващите месеци. Също нормално и за реката - повечето риби, които хванахме бяха около педя, педя и малко, но имаше и доста дребни, което е обнадеждаващо. След първите риби, хванати от Неделчо, пред мен две риби хвана и Кънчо. Аз този път играх повече ролята на гид и фотограф, но след първите няколко риби естествено им казах, че освен всичко друго съм и риболовец и си дръпнах набързо и аз няколко риби. Неделчо и Кънчо ловяха на нимфи имитиращи ручейници, а аз на кафява заешка нимфа, но имайки впредвид глада според мен точно тези риби биха взели абсолютно всичко. Те просто не позволяваха на нимфата да излезе от вира, а я вземаха още на първото подаване. Получи се един красив и динамичен риболов, макар и с неголеми риби, който аз лично признавам си не очаквах. След няколко часа нагоре по реката вече бе време да обръщаме посоката към Ленд Роувър-а, който ни чакаше доста по-надолу. На много места реката бе обледенена, което нямаше как да не запечатам с фотоапарата - получиха се хубави снимки, а надявам се занапред ще стават и още по-добри wink

   Сподели

   Цитати от приятели

   " Богомил Стефанов - София Стримерите са за хора които на суха и мокра (нимфа ) не могат да си хванат риби.........
     "
   Богомил Стефанов - София

   Избрани рекламни съобщения за вас от Google

   Риболовен календар за 2017 година

   • Откриване на пъстървовия риболов

    През Февруари ще направя достатъчно пъстървови риболови. Основната ми цел ще е река Златна Панега. Ще ходя предимно през седмицата и в неслънчеви дни. Ще отсядаме с приятели в една страхотна база в село Петревене. Всички са поканени!

   • ErlebnisWelt Fliegenfischen (EWF) - Мюнхен - 2015

    За четвърти път ще бъда гост на най-голямото европейско изложение и ще се потопя в мухарската магия, наречена EWF. Ще бъдем отново заедно с Тошо Атанасов, Стани Мънков, Иван Попов и Константин Карагьозов.

   • Риболов на река Траун в Австрия

    Очаква ме няколкодневен риболов в горната част на река Траун, между езерата Халтщатерзее и Траунзее. Единият от участъците е класически липанов, в другия предполагам, че ще открием огромни балкански и американски пъстърви, а има и три притока, по които също можем да ловим.

    В компанията освен Тошо Атанасов,Иван, Стани и Коцето ще бъдат и много световно известни мухари и риболовът със сигурност ще бъде невероятен !

    Навръщане от EWF и риболова в Австрия ще спрем и за риболов в Словения - лично аз ще риболовствам за първи път в тази прекрасна страна!

   • I-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Бели Вит - Рибарица

    Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

   • II-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Искър - Говедарци

    Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

   • III-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Въча - Михалково

    Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

   • IX-ти Национален Мухарски Събор - Клисура - 2017

    Най-сериозното национално мероприятие, организирано от Федерацията. Последният събор беше невероятен, да се надяваме, че следващият ще е още по-добър!

   • Сьомги в Анлия / Шотландия

    Ако не ми мине котка път тази година мисля да посетя добрата стара Англия и река Тайн, която е на границата с Шотландия. Най-сетне мисля да стигна до сьомгите, които пропускам толкова години. Имам необходимите двуръчни пръти, нужните глави, могат да си връзвам и мухите - единствено трябва най-сетне да стигна и до реката ...

   • Дунавски пъстърви в Словения

    Много ми хареса река Савиня, което ми се струва и изключително удобна за мухарски риболов на дунавска пъстърва (Hucho Hucho). Смятам да я посетя тази зима в търсене на големите таймени!

   + -

   Моите клубове

   Мухарски Клуб "Стримерите"

   Спининг Клуб "Стари Видри"

   Федерация на Мухарите в България

   Европейска Флай-Фишинг Асоциация