След няколко дни риболов около градчето на Любака Уисконсин Делс голямата река Уисконсин Ривър започна да нормализира нивото си и последния от петте дни Любака реши да ме заведе на едно от любимите му места по нея. Тръгнахме през нощта и около 4:30 часа сутринта бяхме в гората до реката. Облякохме гащиризоните и на челници нагазихме в реката до кръста. Реката вече я бях виждал - широка наполовина на Дунава, а ние газехме на около 50-100 метра навътре - успоредно на брега и срещу течението. Оказа се, че земята (брега), включително и островчетата са частна собстеност и не можем да стъпваме на тях - затова около миля и нещо през нощта се движехме до кръста във вода срещу течението за да стигнем мястото. Аз бях тръгнал със суич-пръта - 11' #5 и докато газехме нагоре Любака ме посъветва да подавам в мрака. Подавах на шега, но шегата бе само докато нещо наистина огромно ми изтряска стримера - бързо обрах излишния шнур, няколко секунди се водехме с рибата, докато тя не направи страхотен скок, след който успя да се откачи - така и не разбрах каква риба бе това ... От там нататък подавах без грам шега - успях да хвана най-сетне американската бяла риба - Walleye:

След около час газейки с челниците през мрака леко започна да просветва и стигнахме до търсеното място - леки бързейчета преминаващи в дълбоко място навътре в реката, каменисто дъно - типично расперско място, а както се оказа впоследствие и любимо място на малкоустия бас - Smallmouth Bass. Тези хищници ловуват на глутници и правят джуруми както морските риби. Не мина много време и се появиха - точно както беше предположил Любака - на много места по реката в бързеите всичко "завря". Аз лових със стримери от типа Shimmer Minnow, Любака залагаше на любимите му Clouser Minnow

Хванахме по няколко добри баса - оказа се, че наистина са страхотни борци - не кой-знае-колко големи риби ме правеха на мармалад както бях със суича. В един момент толкова бях вдигнал адреналина от риболова и от скачащите риби около мен, че на потъваща линия (бързопотъващ полилидер) бях вързал попер, който съответно се потапяше, а аз се чудех защо не работи както трябва - лудница!

Ето няколко снимки на Wisconsin River след като се съмна:

.

Направих и малко видео, от което монтирах и 4-тата част на филма "USA Fly Fishing Adventure" :

Сподели

Цитати от приятели

" Ангел Илиев - София На няколко пъти се застоявах 15-20 минути почти неподвижно на едно място. Тогава рибите минаваха толкова близо близо край мен, че дори се почуствах като част от тях. Надвечер преди свечеряване рибата започна да скача като пощуряла. Пак застоявах неподвижно на едно място и когато скочеше риба на 3-4 метра от мен... трудно е да се опише какво е изживяването, тръпката, наистина се чувстваш като част от всичко това, и всичко това там далеч от шумните булеварди, високите сгради, тълпите. Далеч от всякаква суета. Сам, реката, скачащите наоколо рибки... Това не може да се опише. Трябва да се изживее. "
Ангел Илиев - Ачо - София

Избрани рекламни съобщения за вас от Google

Риболовен календар за 2017 година

 • Откриване на пъстървовия риболов

  През Февруари ще направя достатъчно пъстървови риболови. Основната ми цел ще е река Златна Панега. Ще ходя предимно през седмицата и в неслънчеви дни. Ще отсядаме с приятели в една страхотна база в село Петревене. Всички са поканени!

 • ErlebnisWelt Fliegenfischen (EWF) - Мюнхен - 2015

  За четвърти път ще бъда гост на най-голямото европейско изложение и ще се потопя в мухарската магия, наречена EWF. Ще бъдем отново заедно с Тошо Атанасов, Стани Мънков, Иван Попов и Константин Карагьозов.

 • Риболов на река Траун в Австрия

  Очаква ме няколкодневен риболов в горната част на река Траун, между езерата Халтщатерзее и Траунзее. Единият от участъците е класически липанов, в другия предполагам, че ще открием огромни балкански и американски пъстърви, а има и три притока, по които също можем да ловим.

  В компанията освен Тошо Атанасов,Иван, Стани и Коцето ще бъдат и много световно известни мухари и риболовът със сигурност ще бъде невероятен !

  Навръщане от EWF и риболова в Австрия ще спрем и за риболов в Словения - лично аз ще риболовствам за първи път в тази прекрасна страна!

 • I-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Бели Вит - Рибарица

  Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

 • II-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Искър - Говедарци

  Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

 • III-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Въча - Михалково

  Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

 • IX-ти Национален Мухарски Събор - Клисура - 2017

  Най-сериозното национално мероприятие, организирано от Федерацията. Последният събор беше невероятен, да се надяваме, че следващият ще е още по-добър!

 • Сьомги в Анлия / Шотландия

  Ако не ми мине котка път тази година мисля да посетя добрата стара Англия и река Тайн, която е на границата с Шотландия. Най-сетне мисля да стигна до сьомгите, които пропускам толкова години. Имам необходимите двуръчни пръти, нужните глави, могат да си връзвам и мухите - единствено трябва най-сетне да стигна и до реката ...

 • Дунавски пъстърви в Словения

  Много ми хареса река Савиня, което ми се струва и изключително удобна за мухарски риболов на дунавска пъстърва (Hucho Hucho). Смятам да я посетя тази зима в търсене на големите таймени!

+ -

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация