Още първата сутрин след пристигането ми, бързия риболов на пъстърви и хващането на първите ми басове, Любака ме заведе преди изгрев на голямата река - Уисконсин ривър (Wisconsin River).

Там нещата много наподобяваха моя риболов по река Дунав - реката бе наполовина колкото него. Камъни, мощно течение, анафори - идеални места. Целта, заради която отидохме там бе американската бяла риба или "уолай" - "Walleye", а мястото беше просто написано за тези риби. Използвах една от любимите ми въдици - Guideline #11, с бързопотъващ шнур и стримери от типа "Shimmer Minnow", доказани при риболов на бяла риба и други хищници. Въпреки перфектните условия и въпреки, че си мислех, че знам какво правя - не успях да хвана Walleye ...

След неуспех с американските бели риби се насочих надолу по течението с идея по тихите места близо до брега да прилъжа някоя щука, а защо не и Маскинонг (Esox Masquinongy) или накратко - "Мъски" ... Потъващият шнур го смених с плаващ 11-ти клас, къс лидер - 1.50 м от влакно с дебелина 0.60, стоманен повод и стримери по над педя. За съжаление и тук успехът клонеше към нулата - една единствена щука си обърна гърба пред мен - дали провокирана от стримера или просто за да ми каже, че днес не е моят ден. 

След изгрева обаче се забеляза присъствието на хищници. Американските мирни рибки - "Шад"-овете се размърдаха. Малко след това хванах и първия си бял бас - "White bass":

Ятото бели басове бе голямо, самите те малки, но много агресивни - подавах им попови лъжички - малки попърчета по повърхността и атаките им бяха бесни. Забавлявахме се около час с тях и заснех доста кадри:


 
Сподели

Цитати от приятели

" Найден Найденов - НациТози излет доказа за пореден път, че не бройката на хванатите риби определя удоволстивето от мухарене!
    "
Найден Найденов - Наци - София

Избрани рекламни съобщения за вас от Google

Риболовен календар за 2017 година

 • Откриване на пъстървовия риболов

  През Февруари ще направя достатъчно пъстървови риболови. Основната ми цел ще е река Златна Панега. Ще ходя предимно през седмицата и в неслънчеви дни. Ще отсядаме с приятели в една страхотна база в село Петревене. Всички са поканени!

 • ErlebnisWelt Fliegenfischen (EWF) - Мюнхен - 2015

  За четвърти път ще бъда гост на най-голямото европейско изложение и ще се потопя в мухарската магия, наречена EWF. Ще бъдем отново заедно с Тошо Атанасов, Стани Мънков, Иван Попов и Константин Карагьозов.

 • Риболов на река Траун в Австрия

  Очаква ме няколкодневен риболов в горната част на река Траун, между езерата Халтщатерзее и Траунзее. Единият от участъците е класически липанов, в другия предполагам, че ще открием огромни балкански и американски пъстърви, а има и три притока, по които също можем да ловим.

  В компанията освен Тошо Атанасов,Иван, Стани и Коцето ще бъдат и много световно известни мухари и риболовът със сигурност ще бъде невероятен !

  Навръщане от EWF и риболова в Австрия ще спрем и за риболов в Словения - лично аз ще риболовствам за първи път в тази прекрасна страна!

 • I-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Бели Вит - Рибарица

  Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

 • II-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Искър - Говедарци

  Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

 • III-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Въча - Михалково

  Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

 • IX-ти Национален Мухарски Събор - Клисура - 2017

  Най-сериозното национално мероприятие, организирано от Федерацията. Последният събор беше невероятен, да се надяваме, че следващият ще е още по-добър!

 • Сьомги в Анлия / Шотландия

  Ако не ми мине котка път тази година мисля да посетя добрата стара Англия и река Тайн, която е на границата с Шотландия. Най-сетне мисля да стигна до сьомгите, които пропускам толкова години. Имам необходимите двуръчни пръти, нужните глави, могат да си връзвам и мухите - единствено трябва най-сетне да стигна и до реката ...

 • Дунавски пъстърви в Словения

  Много ми хареса река Савиня, което ми се струва и изключително удобна за мухарски риболов на дунавска пъстърва (Hucho Hucho). Смятам да я посетя тази зима в търсене на големите таймени!

+ -

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация