stop view Info
/
   preview
   Album
   Photo
   Date
   Dimensions
   Filename
   File size
   Camera
   Focal length
   Exposure
   F Number
   ISO
   Make
   Flash
   Views
   Comments
   ozio_gallery_fuerte

    


   След като в мухарския риболов има метод на ловене, наречен "Чешка нимфа" защо да няма и "Дунавски стример"? Не, че не лових по подобен начин още преди 5-6 години, когато започнах да хващам първите распери с мухарката, но сега нещата ми се поизбистриха. Ще опиша метода скоро, дори и със снимки и видео, но като идея се доближава до чешката нимфа - ловят се близки риби, при висока вода, почти без шнура да докосва повърхността, със сравнително тежки примамки, разликите са - при чешката нимфа се облавя дъното, при дунавския стример - повърхността, при чешката нимфа се движи и замята срещу течението, докато при дунавския стример се замята по течението и движението на риболовеца също е надолу. Дунавския стример се оказа изключително ефективен метод и в следващите излети ще бъде доусъвършенстван.

   За самия излет - расперите вечер са активни като по часовник - от 21:00 до 21:15 (комарите също). При тази висока вода се държат и атакуват изключително близо до брега - от педя до метър - затова и горния метод е толкова ефективен. За тези 15 минути извадих две 40-ки, което е слаб резултат, но като за първи път не мога да съм недоволен. Имах и две добри атаки, на хубави риби. Първата ми заобгради по познатия начин стримера, докато втората го взе и потегли навътре. Тия пъстърви тази пролет явно нещо са ме развалили - аз засякох все едно съм с 4-ти клас и типет 0.12 - абсолютно финно ... При което естествено нищо не се получи. Вътрешния ми глас обаче се обади - "Абе, дивак, в ръцете ти е 11-ти клас сопа, типетът ти е 0.25, срещу теб е кило и половина риба (окомерът ми е верен за расперите) - удари силно, к'во ми се лигавиш ..." Та за тези 15 минути толкова, другия път повече ...


   29.Юни.2010

   Сподели

   Цитати от приятели

   " Д-р Константин Братанов Доближих се тайно.. почти с припълзяване до водовъртежа, който си бях нарочил още от брега и много внимателно се прицелих на границата с тихата вода.. Така се стреснах.. , че ми трябваха няколко минути за съвземане, за да мога що годе да подам прилично втори път.. Цялата струя мигновено след цопването се премести пред очите ми .. Какво беше това животно не видях, но усетих пълна изненада .. като ”водо-тресение” беше... Добре ,че бях все пак на 3-4 метра разстояние .. да не седна.. Второ подаване .. приблизително пак там.. Сега вече подготвен... засичам.. Йес!  "
   Д-р Константин Братанов - София

   Избрани рекламни съобщения за вас от Google

   Риболовен календар за 2017 година

   • Откриване на пъстървовия риболов

    През Февруари ще направя достатъчно пъстървови риболови. Основната ми цел ще е река Златна Панега. Ще ходя предимно през седмицата и в неслънчеви дни. Ще отсядаме с приятели в една страхотна база в село Петревене. Всички са поканени!

   • ErlebnisWelt Fliegenfischen (EWF) - Мюнхен - 2015

    За четвърти път ще бъда гост на най-голямото европейско изложение и ще се потопя в мухарската магия, наречена EWF. Ще бъдем отново заедно с Тошо Атанасов, Стани Мънков, Иван Попов и Константин Карагьозов.

   • Риболов на река Траун в Австрия

    Очаква ме няколкодневен риболов в горната част на река Траун, между езерата Халтщатерзее и Траунзее. Единият от участъците е класически липанов, в другия предполагам, че ще открием огромни балкански и американски пъстърви, а има и три притока, по които също можем да ловим.

    В компанията освен Тошо Атанасов,Иван, Стани и Коцето ще бъдат и много световно известни мухари и риболовът със сигурност ще бъде невероятен !

    Навръщане от EWF и риболова в Австрия ще спрем и за риболов в Словения - лично аз ще риболовствам за първи път в тази прекрасна страна!

   • I-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Бели Вит - Рибарица

    Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

   • II-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Искър - Говедарци

    Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

   • III-ви кръг от републиканското първенство по риболов с муха и шнур - река Въча - Михалково

    Нашият мухарски клуб отново ще участва в републиканското първенство, организирано от Федерацията на Мухарите в България (ФМБ)

   • IX-ти Национален Мухарски Събор - Клисура - 2017

    Най-сериозното национално мероприятие, организирано от Федерацията. Последният събор беше невероятен, да се надяваме, че следващият ще е още по-добър!

   • Сьомги в Анлия / Шотландия

    Ако не ми мине котка път тази година мисля да посетя добрата стара Англия и река Тайн, която е на границата с Шотландия. Най-сетне мисля да стигна до сьомгите, които пропускам толкова години. Имам необходимите двуръчни пръти, нужните глави, могат да си връзвам и мухите - единствено трябва най-сетне да стигна и до реката ...

   • Дунавски пъстърви в Словения

    Много ми хареса река Савиня, което ми се струва и изключително удобна за мухарски риболов на дунавска пъстърва (Hucho Hucho). Смятам да я посетя тази зима в търсене на големите таймени!

   + -

   Моите клубове

   Мухарски Клуб "Стримерите"

   Спининг Клуб "Стари Видри"

   Федерация на Мухарите в България

   Европейска Флай-Фишинг Асоциация