FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Особенности на българският (интер)национален мухар - Владо Гетов Владо Гетов "Класикът" - Ноември.2004

Българският мухар е суеверен - когато му се счупи контрата на куката става no kill/catch and release джентълмен на свободна практика. Когато му се счупи тигана у главата, небрежно изпуснат от благоверната – отива за риба .

Нашето момче е подготвен за всякакви ситуации – можете да до видите да се разхожда небрежно по Витошка, с шапка накичена с всякакви бабалюги в случай, че изненадващо се отвори некое яко кълвино. Острият му поглед не изпуска нищо, което може да влезне в прилежно скътаната му торбичка, прашката е готова да накаже всяка разсеяла се перната/космата твар(no grill).

Българският мухар е божие наказание за всички около себе си- в къщи постоянно се случват странни инциденти (освен космите по пода и в храната) - я новият чорапогащник на жената е пуснал бримка, я плажния дюшек е дал фира, я меките играчки на детето са ги изяли молците(?!) или лака и ножичките се хванали под ръка и отпрашили в неизвестна посока. Приятелите им утановяват станни аномалии - след гостито на мухаря, домашните им любимци са се сдобили с ърбън прически в най-общи линии свързани с чувствителна загуба на кератин. Колежките му са жертва на феномен - кожухчетата се разболяват от косопад и скоро умират. Въпреки всичко, всички го обичат, защото е скромен и добър по душа...

Той е изтънчен и с финни обноски към дамите - дарява с брошки-водни кончета любимата си (като единствен начин тя да го тъпи докато той ги изработва), подарява ценни дарове на деца и близки, които тайно скапва и после благородно прибира.

Името му е злокобно и обвито в мистерия - Иванко убиеца на сивеня, Lord of the sedges, Акулата,...Мунчо, Чепе, Къцката, Муха на месеца, Jeeves... но зад зловещите имена се крие душа на поет, с чувство и несподелен блян :

“моя музо,
прекрасна кралице
удри до сухо
пияна главице...

как обичам кат пиеш
да падам
га се криеш
да стредам

сърцето свито
над мене мрак
душата сито
воня на крак

окото ми компот е,
а другото догаря,
Псуем те Животе
падна другаря


о, месец, о русо, о кралице, о Стефи, о прекрасна моя, О!”.....

Мухарят е изобретателен иноватор - това електрическа джобна заточвачка на куки, отварачка за щуки, home made equipment for rod building и прочее апаратура... Мастити инженери хапят пръсти и повръщат дипломи пред тоз титаний на мисълта.

Българският мухар е сезонно активен - лятото е весел и жизнен - шегува се често и си тананика, но зимата го превръща в тъмен субект - призрачна сянка с трескаво блуждаещ поглед, изпаднал в трайна абстиненция. Ръцете му са в страшни обриви, които ще изчезнат чак напролет.

Някои твърдят че е цицав и не дава пари за матереали (с някои Му..малки изключения), но туй е щот е бохем и предпочита да ги пропие с приятели и защото обича да е творец на своите произведения. 

Мухаря е лесно подкупен – подарете му патешка трътка и забележете какво се случва в очите му при вида на безценното CDC… ще е пластелин в ръцете ви, поискайте от него всичко и ще ви до даде (е вий кво си помислихте- айде без преверзии, а? )..

До майките на всички куцички, грознички и поовехтели неомъжени бели жени – нашето момче е наивно! Згласете щерката с един мохерен пуловер (землист цвят), под него сутиен със силиконови презрамки (важно!), обуйте я в гумен гащеризон, сложете една якичка - я от визонче, я от полярна лисица... Как ви се струва? Нищо подобно - супер е девойчето!! A сега я наметнете с една еленова кожа, турнете й индианска шапка с пера и скалпове, па я пратете в пицария Дон Вито някоя петъчна вечер... Ако я надумате и да казва че тейко й е бил 20 години ловец-колекционер в Коми (например), гаранция ще ви зарадва със зет до края на седмицата (Рисковете от евентуални последствия си поемате вие, обаче!).

Той е твърд в отношението си към бракониерите. Вече е нормална гледка (или поне в техните сънища), по красивите пъстървови реки, забити на кол глави на мрежари, обесени на собственните си пособия парашутисти, починали на електрическия стол “служители на енергото” , пациенти на Пирогов с разкъсни рани в областта под гърба от (странно как) взривила се там шашка динамит.

Момъкът е социално активен - има склонност да се сбира със себеподобни в странни затворени общества и сдружения с нестопанска цел (въпреки, че и това определение му е малко мътно). А там кво става по-добре да не знаете, инак има опасност да решите, че е неква секта.

Българският мухар е слабохарактерен и мекушав – оставете го без надзор в музея и ще напълни джобовете си с козина и пера от секви експонати (питайте д-р Берон, ако не вярвате !) . В съсрояние е да съсипе всяка колекция в Музея на модерното изкуство- дори и да не знае къде се намира той, за да се запаси с модерни материали. Ма туй не е щот е проз и беден душевно - не, просто изкушението е неустоимо и хобито му го задължава!

Из "Психопрофил на средностатистическият Мухар" от (подпис-не се чете)