FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов


Дунавска скумрия (карагьоз) на скара с гриловани моркови и сос ладолемоноОсновната причина да опиша на пръв поглед изглеждаща елементарна рецепта като риба на скара са две изключително основни правила, които обаче се оказва, че далеч не всички знаят и спазват. Първото правило е осоляването на рибата, което трябва абсолютно задължително да се направи ден преди да се опече рибата, съответно тя да може да стои едно денонощие със солта в хладилника. Солта издърпва водата от месото на рибата и след това то се опича много по-добре, докато ако се осоли преди самото печене - рибата просто се сварява, а не изпича. Второто основно и задължително правило е рибата да се пече на бавна (слаба) скара - това позволява правилно изпичане и съответно рибата не залепва за скарата. 

 

Рибата се осолява - откакто съм открил за себе си солта Maldon друга не употребявам ... безумна е и който я е пробвал неминуемо е на моето мнение. Завива се с фолио и се оставя за едно денонощие в хладилника.

Тези гриловани моркови ги гледах някъде по телевизионите кулинарни предавания, естествено ми допаднаха и с малки промени вече присъстват като гарнитура за печена риба. Морковите се изчистват и се нарязват на продълговати шайби:

Поставят се в купичка със зехтин:

Запичат се на грил-тиган като естествено се обръщат:

Приготвяте си сол, лимон, чесън, магданоз и дивисил (той е добавен от мен):

Чесънът се нарязва на филийки, а магданозът и дивисилът - на ситно:

Обърквате грилованите моркови с чесъна и зелените подправки, добавят малко сол, зехтин и лимонов сок и гарнитурата е готова.

За соса Ладолемоно /Λαδολέμονο/ (него съм го запомнил от един кулинарен блог - My Cooking Book Blog) - нужни са само лимон, зехтин и сол, а резултатът е повече от впечатляващ:

Имате нужда и от пасатор:

Пасирате зехтин и лимонов сок в съотношение 1:1 и добавяте сол на вкус - сосът е готов и невероятно свеж - подхожда на всякаква риба:

Карагьозът (дунавската пъстърва) се пече както написах и по-горе на бавна скара. Когато е готова за обръщане можете да я отделите от скарата без да залепва и по това можете да се ориентирате за времето за печене. Това е една от най-вкусните за скара риби:

Сервира се полята с ладолемоно-то и с гарнитурата от гриловани моркови - било с бяло вино:

Или хубава бира:

 
 

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация