FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Тази година нашето Черно море даде много добър улов на паламуд и чернокоп и може би много от вас вече са опитали от тези риби по един или друг начин. Докато се чудех поредния дали да го суша, пуша или мариновам ми се обади моя приятел Тошо Атанасов и когато вмъкнах думата "паламуд" между мухите за които разговаряхме отговорът му бе "завий го в сол". Сол - сол - значи ще го веем ... Няма такава вкусотия на света - който не е опитвал веян паламуд да знае, че много е пропуснал ...

Рибата (около 1 - 1.5 кг) се почиства много добре, ако оставите главата махате хрилете, но оставяте опашката. В дебелите книги пише, че на опашката паламуда има много здрава мускулатура и солта трудно прониква - добре е да се  направи един лек разрез в близост до опашката стигащ до гръбначната кост, който да позволи на солата да осоли добре и тази част на рибата. Заривате паламуда в морска сол, поставяте го на хладно място (хладилник или тераса в зависимост от времето) и го забравяте за 20-тина дни:

След поне 20-тина дни (може да стои и още много време ако сте подготвили повече риби и решите да ги веете една по една) разривате паламуда от солта:

Изкисвате го за няколко часа във вода като сменяте водата няколко пъти или горе-долу на един час:

Вързвате го за опашката, поставяте клечки в коремната кухина и го окачвате на проветриво място:

След седмица може да вече да го смъкнете и поставите на масата - няма подобна вкусотия на света:

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация