FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Винаги е добре да се връщат расперите обратно в реката - това е противник, който заслужава да го хванете пак - вие или някой друг риболовец. От друга страна ако не сте внимателни много лесно се нанасят поражения и бързо умира. Ако не сте успели да го върнете бързо и в кондиция в реката или ако все пак сте решили да го задържите, което си е ваше законно право (ако притежавате риболовен билет) - ето една много добра рецепта, която съм научил от Асен Неделчев (Асьо).

Почиствате распера, правите му по няколко напречни разреза от двете страни, натривате го със сол и зехтин и го оставяте за няколко часа в хладилника. Нарязвате глава лук и един домат на шайби, с които правите легло на рибата в намазнена със зехтин тавичка (отдолу е лука, над него - домата). Около рибата нарязвате картофи и моркови. В коремната кухина може да сложите някаква плънка, аз слагам обикновено дивисил и резен лимон. Може над самата риба също да сложите резени лимон, които по средата на печенето да махнете. Добавяте сол и зехтин. Печете на нормална фурна (180oC) с вентилатор до готовност (около час, може и по-малко). 

 


А ето и рецептата на самия Асьо, която ми беше изпратил преди години и съм запазил в архивите - написана в типично негов стил:

Здравей Роска, пекох тая вечер едно рибе и го оснимах. Пристъпвам направо към самата рецепта. Значи: Почиствам распера. Натривам го със сол, зехтин и подправката за риба (с ръце, на вкус) . Като предварително го нацепвам със ножа по дължина. Резките имат значение колко начесто и колко на дълбоко са срязани. Предценяваш по големината и дебелината на гърба на рибока. Пример ако е с дебел гръб по дълбоко резваш. Тази подробност на която наблягам е от съществено значение, не я пренебрегвай. След това го оставяш да поседи минимум 30 минути (това е абсолютен минимум) не по малко , аз лично го чакам по 2-3 часа за вечерта да е готов за печене, струва си. Тази вечер го обогатих малко повече като реших да го напълня с малко плънка. Плънката е ситно нарязани картофки, лук и моркови. Слагам това защото аз обичам този микс, имаш всички възможности за подобна импровизация по твой вкус. Още една хитрина която хората пренебрегват. Не му махам главата ако ще го пълня защото те действа също като бункер и побира от вкусната плънка ( махам хриле , всичко отвътре) . Вече имаме подготвена плънка и риба преседяла в зехтина солта и подправката . В предварително добре нагрята фурна 160-180 С. пак според големината , ако е по едър на по слабия градус по бавно за да стане равномерно с картофите и морковите, полагаш пълната вече риба бърху своеобразно легло от шайби лук , нареждаш пак картофи лук и моркови отстрани, затваряш и печеш. На бавния градус отнема около час а може и 10-15 минути повече . Този на фотото прекара 1 час и 5 минути в около 160 градуса фурна (не взимай това за шаблон всички печки пекат различно) . Наблюдавай рибата през 15 минути за да предцениш накъде вървят нещата. Това е оригиналната рецепта за печене на подобен вид риба. Картофи , лук , 1-2 моркова сол и зехтин , на вкус може и чесън (на малки шайбички). Мога да я насъскам и с други добри сосове и плънки, но ще се загуби простотата и натуралния вкус, ще се омазни и ще натовари организма . А тази рецепта има точно това за цел, чисто натурално без мазнини + зехтин за по-здравословно съдържание и вкус + маса зеленчуци.. Не ми се събра в тавата , че и в новата не влезе (ей тоз Асен само големи ги дърпа) но това не попречи да изпека опашката му отстрани. Добавих я после само заради снимката, стърчи му главата ама това грам да не те вълнува, опича се..... А и обърни внимание на времената по снимките за да видиш какво му причиних за 20-30 мин , САМ САМИЧЪК . Да ти е сладко .

П.С. Капването на вода преди да го сложиш в фурната много зависи от това как пече тя , затова няма да ти давам шаблон , сам ще го уцелиш точното количество. Единствено мога да те насоча че не е много като цяло . Ако картофите са повечко сложи повече, те поемат. Това на снимките за мен си го ям сам самичък, без да ми мигне окото и грам не се надувам и претоварвам. Луд съм за такива рибешки опечки , (нескромно) усъвършенствал съм ги до крайност. Не се отказвай ако не стане от първият пък . Дори мен ако питаш чак след 5-6 риби ще влезеш изцяло в час на всички пропорции + престоя им във фурната на точните градуси. Дано снимките ти ми харесат , благодарение на Пламен (Стемо) са правени, защото камерата му е в мене вече 2 седмици и оснимвам всичко наоколо. Май трябва да му я върна вече :Р А трика със станиола е също много велик, редиш всичко отгоре му после само го махаш и тавата се мие за 1 мин. без да има загорели налепи по нея . Внимателен оглед на снимките ще ти подскаже и други положителни неща . Зуумвай ги, добро качество са (ама не и като твоя апарат ) . Сори за малкия роман но така се предава истински рецепта според мен , маса подробности. 

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация