FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Маринован облез /уклей/Това е една невероятна лесна и вкусна рецепта за маринована риба, която научих от моя хазяй-рибар при едно от летуванията си преди години в Ахтопол. С него излизахме с лодката на риболов - той си събираше мрежите, а аз лових огромни лихмуси. Последната вечер ни направи страхотна вечеря с много видове риба и раци и там присъстваше маринован сафрид. Естествено не пропуснах да го попитам как се приготвя и първата ми мисъл бе, че ще се получи страхотно и с не по-малко вкусния дунавски облез (уклей). Оттогава насам вече 10-тина години си го правя периодично и всеки опитал го ме пита и мен как се приготвя wink . Освен с облез съм си го правил и с филета от други риби, които навивам на малки рулца с по една маслина вътре - получава се страхотно и с други видове - въпрос на експерименти.

 


Ето и самата рецепта:

Необходимите продукти - облез, сол, оцет, олио, черен пипер, бахар и дафинов лист:

Рибите се изчистват и измиват:

Имате нужда от няколко зрънца черен пипер, бахар и няколко дафинови листенца:

Във вода разтваряте сол докато може да се разтваря или т.нар. разтвор "пресол" или както се проверява - като потопите яйце в него то да плува.

Потапяте рибите в соления разтвор и ги поставяте за 24 часа в хладилник.

След като са престояли 24 часа в хладилника и измивате на течаща вода.

Заливате ги с 6% винен оцет и отново ги поставяте в хладилник, този път за 12 часа.

Отново ги измивате и ги нареждате плътно в бурканчета, като във всяко бурканче поставяте по няколко зрънца черен пипер, по едно зрънце бахар и по един дафинов лист.

Напълвате плътно бурканчетата,като оставяте по сантиметър разтояние до капачката.

Стопляте олио (за да не граняса) и го оставяте леко да изтине, за да не спукате бурканчетата.

Заливате бурканчетата с олиото, за да се получи един филм с дебелина няколко милиметра над рибите под капачката, който не допуска кислорода.

Затваряте бурканчетата с капачките и ги поставяте в хадилник за 15-тина дни, за да узрее рибата.

След две седмици започвате и най-добрата част - консумацията на мариновата риба. Аз най-често си ги приготвям със ситно нарязан лук, копър, лимон, зехтин и маслини, въпрос на вкус и импровизация.

 
 

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация