FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

 

Димитър КумановДимитър Куманов - Риболовен Клуб "Балканка"

Казват, че и най-дългият път започва с първата малка крачка.
Понеже такава крачка е направена - отварям настоящата тема, в която да слагаме добри новини, защото за в бъдеще ще има още много такива, абсолютно съм убеден. Плюс това - за лошите новини си имаме достатъчно теми.

И така, новината:
Вече изминаха почти цели три години, откакто започнахме ефективни действия срещу вредите, които нанасят на природата и рибите ВЕЦ-овете у нас. Част от тези действия включваше запознаване на всички държавни структури с това, което ние виждаме по реките - пресъхналите речни корита след баражите за ВЕЦ и непроходимите рибни проходи.

До скоро, като най-основен наш враг, идентифицирахме структурите на МОСВ - Басейновите дирекции и Регионалните инспекции по околна среда и води, и най-вече - самото министерство, които заедно трябва да контролират спазването на законите от страна на собствениците на ВЕЦ. Защото сме видели и продължаваме да виждаме как никой не може да накара собственика да изпуска водното количество, което е задължен по закон. Пуснахме десетки сигнали, без никакъв ефект досега.

С други думи - доскоро почти нямаше ни една добра новина!
Обаче сега има много голяма добра новина - Писмо на Министъра на околната среда и водите до Върховна Административна Прокуратура с искане за обявяване на нищожност на решенията на РИОСВ Плевен и на БДДР по случая с МВЕЦ Румянцево 2.

http://dams.reki.bg/uploads/Docs/Files/ ... ANSWER.pdf

Това не значи, че ВЕЦ Румянцево 2 е глътнал въздух, защото крайният резултат ще дойде след решение на съда, но министерството е направило каквото трябва да се направи от тяхна страна.

Ето защо - изказваме огромна благодарност на екипа на министър Ивелина Василева, като им пожелаваме да направят и следващите крачки за спасяване на реките, защото те много добре знаят какво трябва да се направи.

Трябва да обърна внимание на една особеност - в много други теми и постове сме критикували и министерството и дирекциите. Лично съм ги квалифицирал като „министерство на злото” и други подобни. Със сигурност ще продължим да ги критикуваме, съзнавайки че голяма част от проблемите са заварени от предишни ръководства на същите структури.

Но понякога съм се опитвал да им влеза в положението на тия хора. Така например - сега шефката на РИОСВ София трябва да вземе решение по случая с МВЕЦ Своде. И от едната страна е Валентин Златев, от другата сме всички клубове и местните хора, които възразихме, както и самият закон. Правилното решение е да откаже ВЕЦ-а, но то няма да е лесно, ако познавате г-н Златев. Обаче, ако никой не беше възразил - тогава тоя ВЕЦ вече щеше да е започнат.
Да не говорим колко забележки имаме към сегашните действия на Басейновите дирекции - особено на Благоевградската.
С други думи - ние ще продължим да ги критикуваме, по-нежно или по-грубо, защото това дава оръжие на свестните от тях, да оказват съпротива на инвеститорите, когато искат нещо незаконно.

А разликата между екипа на министър Василева и всички предишни е огромна -само ще припомня, че преди две години пак възразихме срещу МВЕЦ Румянцево 2 и никой не ни обърна внимание тогава. Наистина, сега сме много по-подготвени и сме описали всички нарушения на законите, а имаме и много други средства за противодействие, но и нагласата на министерството е съвсем различна.

Благодарности за всички клубове и отделни хора, които дойдоха на протеста в Румянцево и особено на Боби - Stiga, за положените усилия, защото там се свърши най-важната работа. Благодарности и за братята Пандъкови, които написаха перфектно възражение.
Огромни благодарности и на Природонаучния музей на БАН и на БДЗП за изпратените писма в подкрепа на нашето възражение, както и на Любо Костадинов от WWF.

Използвам случая да изкажа огромна благодарност и на Лилия Атанасова - преди две години тя беше шеф на РИОСВ Русе и си свърши перфектно работата по случая с ВЕЦ-а на Янтра при Долна Студена. После я уволниха, но сега пак е шеф. Тя е записана със златни букви на нашия сайт.
Почти същото важи и за Ирена Петкова - шеф на РИОСВ София, която спря брутално незаконен ВЕЦ, който беше полупострен през миналата година, но тя има някои други черни точки...

Благодарим и на народният представител от Плевен, г-н Найден Зеленогорски, аргументирано защитил възраженията ни срещу ВЕЦ Румянцево 2 пред министър Василева.

Обаче положителната тенденция е налице!
Не е сигурно, че ще го гътнем ВЕЦ Румянцево 2, защото съдът ще решава, но министерството направи каквото може и трябва.
Ето защо отново благодарим на екипа на министър Василева за решението и сваляме шапка.

Казват, че и най-дългият път започва с първата малка крачка.
Пожелаваме им да стигнат до края... 

П.П. И така,
Както споменах по-горе - очакват се добри новини.
Ето следващите:

1. ВЕЦ Мечката е глътнал въздух окончателно. Решение на последна инстанция на ВАС е отхвърлилo окончателно инвестиционното предложение и край. Това е ВЕЦ, дето щеше да бъде някъде под стария каменен мост преди вливането на Палакария. Заслугата е на Самоковци, един холандец и Любчо Луков - запомнете това име, които са завели дело в съда и са го спечелили.
2. ВЕЦ Своде - от неофициален, но сигурен източник знаем, че Басейнова дирекция Дунавски район е изпратила окончателно и отрицателно становище до РИОСВ София относно съвместимостта на инвестиционното предложение с мерките за Защитена Зона Бебреш, предвидени в действащия план за управление - точно както би трябвало. Поздравяваме ги за това, но големите похвали ще дойдат, когато получим документа официално. Тогава ще го кача, заедно с решението на РИОСВ.


Боби Симеонов - Спининг Клуб "Стари Видри"

Като цяло съм много доволен от развитието на нещата и виждам светлина в тунела, обаче има още много работа за вършене и хватката не бива да се отпуска, по-важното е, че успяхме да се съберем заедно и да свършим нещо полезно. 

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация