FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

stop view Info
/
   preview
   Album
   Photo
   Date
   Dimensions
   Filename
   File size
   Camera
   Focal length
   Exposure
   F Number
   ISO
   Make
   Flash
   Views
   Comments
   ozio_gallery_fuerte

   Това е един страшно популярен модел стример на големия риболовец с муха и шнур Боб Клоузър. Създаден като модел за солени води, той работи добре за всякакви хищници, което е съвсем нормално. На мен ми е носил много щастливи моменти по реките, като обичам да го използвам в места със закачки по дъното, защото при това връзване на металните "дъмбел" очички той абсолютно винаги плува с острието нагоре и така вероятността от закачане или изтъпяване на куката е много по-малка. Утежнението с очичките в предната част допринася и за атрактивна "джигова" игра на стримера при придръпване. Представи се добре и при първото ми стъпване на морски риболов и затова реших, че е крайно време да присъства в списъка със step-by-step мухите в сайта.


   Материали: 

   • Куки за морска вода (задължително)
   • Много здрав монтажен конец - аз съм използвал Дайнема (Dyneema)
   • Дъмбел метални или волфрамови очички - теглото им зависи от няколко фактора - както от вашето желание къде да се движи стримера и колко интензивно, така и от оборудването, с което ще го ползвате
   • Бъктейл - бял и жълто-зелен (шартрьоз), може да използвате още зелен или син
   • Власинки Флаш
   • Холограмни 3D очички
   • Лепило

    


   1. Готов вид на стримера
   2. Материали за изработването
   3. Поставяме здраво куката в мухарското менгеме (моето е точно модела "Rencetti Clouser" ;) )
   4. Прихващаме монтажния конец за рамото на куката
   5. Прикрепяме дъмбел очичките отгоре на рамото на куката и с обикаляне на 8-ца около тях много стегнато и здраво ги връзваме
   6. Капвате лепило на образуваната с конец връзка на очичките. Задължително е да се получи изключително стегнато и здраво.
   7. Отрязвате снопче бял бъктейл. Не трябва да го подравнявате в никакъв случай. Ако има някакви стърчащи настрани власинки ги махате. Оформяте го с пръстите на лявата ръка с леки въртеливи движения в двете посоки на усукване. Дължината на снопчето трябва да е 2 до 3 пъти колкото рамото на куката. За дебелината на снопчето важи следното правило - "Хващате едно снопче и срязвате половината от него. От срязаното ще направите две мухи". Аз, а и по принцип тук в БГ много претрупваме мухите с материал и това не веднъж ми е напомняно от Тошо Атанасов и съответно цитирано горното правило. Снопчето трябва да придава обем, но в никакъв случай да не е плътно - старайте се да използвате минимум материал.
   8. Стискайки го здраво с пръстите на лявата ръка, поставяте снопчето под ъгъл 45 градуса спрямо рамото на куката, пред рамото и правите две хлабави навивки с монтажния конец.
   9. Започвайки да стягате със следващите намотки бъктейла сам се изправя и застава успоредно на рамото на куката и от горната му страна.
   10. След като сте стегнали бъктейла в предната част на куката, прехвърляте конеца зад очите и правите спираловидни стегнати намотки в посока сгъвката на куката, като последните две оставяте да са леко хлабави, за да не пръснете снопа бъктейл при стягане - той трябва да остане насочен назад. От крайната точка продължавате с намотки вече в посока главата на мухата. Първите две леко хлабави, следващите вече стегнати здраво. 
   11. Ако сте с ротъри менгеме завъртате остта, така че да обърнете мухата, в другия случай откачате мухата и я стягате отново в менгемето наобратно.
   12. Отрязвате снопче флаш - 5-8 власинки
   13. Прихващате го по средата с монтажния конец и с няколко намотки стагяте флаша за рамото наполовина разделен от двете страни на острието.
   14. Отрязвате излишния флаш, така че дължината му да остане малко по-дълга от бъктейла.
   15. Отрязвате снопче жълто-зелен бъктейл, голямо колкото бялото снопче.
   16. Отново го поставяте под 45-градусов ъгъл спрямо рамото на куката. При последващите стегнати намотки бъктейла се изправя в правилната посока.
   17. С монтажния конец оформяте главата на стримера и правите завършващ възел.
   18. С лепило залепяте холограмните очички за металните дъмбелчета. Ако не са плоски и не стават за холограмни очички, с различни по цветове лакове може да ги боядисате и да оформите очички.
   19. Стримерът е готов за последната стъпка - епоксидната смола.
   20. Ако сте си подготвили 2-3 стримера може да използвате 5-минутна епоксидна смола, ако сте направили повече може или на няколко пъти или да използвате примерно 2-часова смола и машинка за въртене с диск, на който да забодете мухите. Втория вариант е за препоръчване.
   21. Изсипвате по равни части смола и втвърдител, ако е 5-минутна не слагайте по много, защото няма да имате време да обработите стримерите преди да засъхне. Разбърквате я добре.
   22. Покривате главата на стримера с епоксидна смола, включително и предната част на дъмбел-очичките.
   23. Изчаквате да засъхне добре смолата и стримерът е готов.
   24. Готовият Клоузър Миноу (Clouser Minnow)

   Цитати от приятели

   " Кирил Разаков - Банско Направих няколко снимки на мои мухи, какви съм ги направил ....... мани мани. Ама за аматьор в фотографията е горе доле добре. Сигурно апарата не ми е добър, или аз съм калпав фотаджия ...   "
   Кирил Разаков - Банско

   Моите клубове

   Мухарски Клуб "Стримерите"

   Спининг Клуб "Стари Видри"

   Федерация на Мухарите в България

   Европейска Флай-Фишинг Асоциация