FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Това е нимфа на малкото водно конче (damselfly), създадена от Стоян Филипов, с която той и Стани Мънков, Д-р Трифон Калев, Рой Кристи и Рийс Конър ловят много успешно всяка година балканки и липани на река Тест в Англия. Аз също имах удоволствието да направя страхотен излет на култовата река през 2016 година, където през първия ден използвах само от тези мухи. Тогава направих репортаж и филм - "Денят на дамселфлая".

Стоян изработва тази негова имитация нарочно като атрактор малко по-голяма от оригиналния й размер. Може да се води на изтичане като нормална нимфа с леки повдигания, защото поради дъмбел-очичките тази нимфа има "джигова" игра. Поради по-голямата форма и вида на нимфата може да се води и като нормален стример - пъстървите не я пропускаха и при такова водене. При стрипването с лявата ръка нимфата тръгва към повърхността, след което поради тежеста на очичките започва да пропада и се получава джиговата игра. Тази муха Стоян я показа още на събора във Вонеща Вода през 2015 година, за съжаление не я снимах и отчитайки грешката си на тазгодишния събор в Клисура (2017) го помолих да я върже пред моите камери. Филмът стана добре, виждат се всички елементи и моменти от връзването:

Цитати от приятели

" Пенко Стоянов - Сливен Защо ще изтърваш... Заради барблес куките ли? ... няма такава опастност, ще изтървеш точно толкова, колкото с тези с контра !!! "
Пенко Стоянов - Сливен

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация