FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

stop view Info
/
   preview
   Album
   Photo
   Date
   Dimensions
   Filename
   File size
   Camera
   Focal length
   Exposure
   F Number
   ISO
   Make
   Flash
   Views
   Comments
   ozio_gallery_fuerte

   Материали:

   • Кука - Кнапек - 8 - 12 номер.
   • Монтажен конец - бял, черен или маслинено-зелен.
   • Утежнение - тънка оловна тел (0,37 мм).
   • Риб - тънка златна тел.
   • Гръб на нимфата - маслинено-зелена силиконова лентичка, може и по-тънък найлон да се ползва.
   • Тяло и крачета - маслинено-зелен от три нишки Rayon floss (Всъщност колко нишки ще ползваме зависи от дебелината на материала и размера на нимфата, която искаме да направим).
   • Оцветяване на главата и торакса - черен перманентен маркер.

    


   1. Готов вид на нимфата.
   2. Намотаваме първия ред оловна тел и капваме върху него моментно лепило за да го фиксираме. След това навиваме и втория ред оловна тел като отново капваме моментно лепило. Поставяме и монтажния конец.
   3. Укрепваме оловната тел с монтажния конец като навивките ги правим под лек ъгъл за да не разделят оловните навивки. Поставяме след това и риба.
   4. Поставяме силиконовата лентичка за гръб.
   5. Поставяме Rayon floss отдолу на нимфата. Оставяме около 3 сантиметра отпред на нимфата от него който ще имитира крачетата на нимфата или по скоро ще придаде някакво движение на нея.
   6. Усукваме добре флоса и го навиваме до крачетата на нимфата.
   7. След което продължаваме и пред тях. Фиксираме материала с конеца и отрязваме излишното от него. Понеже куката е извита е добре да направим един или два завършващи възела за да не се размотае матрялчето и след като вече сме го отрязали да ни се наложи да започнем всичко отначало.
   8. Придърпвайки леко силиконовата лентичка напред започваме да я фиксираме с риба, който го навиваме под лек ъгъл за да не се впива в намотките на материала за тялото. Гледаме силиконовата лентичка да е точно центрирана а не да ни избяга в едната или другата страна на мухата. И така стигаме до крачетата на нимфата.
   9. Обръщаме гръбчето назад.
   10. Продължаваме да навиваме риба до главата на мухата, където го фиксираме и сега не го отрязвайте с ножицата за да не я прецакате.Просто с няколко усуквания го отчупете така накрая се получава и лека кукичка, която още по добре държи телта да не се изплъзне.
   11. Обръщаме гръбчето напред и го фиксираме при главата на нимфата. Не забравяйте преди да отрежете излишното както от него така и от риба да правите по един-два завършващи възела, за да не започвате всичко отначало. Общо взето когато работим с такива куки и когато стигнем до мястото където ще е главата на мухата при всяка една операция задължително си правете подсигуряващ възел. Така живота ще ви се улесни.
   12. Отрязваме излишната лентичка вече, оформяме главата на нимфата, правим завършващ възел и отрязваме конеца.
   13. Оцветяваме с черния маркер главата и областта на торакса на нимфата.
   14. Подкъсяваме крачетата така, че да са с дължината на нимфата и ги разрошваме леко с четка за зъби, на която космите са подкъсени наполовина. Капваме лепило както на главата на нимфата, така и на торакса, за да запазим за по дълго време маркера върху тях.
    И така мухата е готова вече да бъде топната в рибешка слюнка.

   Ако мухата се направи с жълт или кремав материал за тялото и жълта или прозрачна лентичка за гръб, мухата става добра имитация на ручейниците с къщичка.

   Поздрави и наслука на всички от мен!

   Стоян Филипов

   Цитати от приятели

   " Пенко Стоянов - СливенТази вечер, докато си правех микс... (дъбинг) за заешка нимфа констатирах, че може би за пръв път постигнах точно това което исках.... а именно идеалния цвят!!!   "
   Пенко Стоянов - Сливен

   Моите клубове

   Мухарски Клуб "Стримерите"

   Спининг Клуб "Стари Видри"

   Федерация на Мухарите в България

   Европейска Флай-Фишинг Асоциация