FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Не бързайте директно с малки нимфи, започнете с една 4 мм глава на кука 8 номер с дълго рамо, например нимф куките на БФЦ са идеални за целта.
Монтирате и фиксирате главата; за опашка ползвайте снопче от десетина власинки от кокоше перо, като ползвате власинките от основата на перото където са по-меки, дължината на опашката да бъде две трети от дължината на тялото. Така, до момента по тялото на куката имате едниствено два три реда конец. После монтирайте отзад в началото на опашката тънка медна тел (или друга подобна), с която ще рибвате (обмотавате около тялото). Монтажния конец го "закарвате " в края на куката в основата на опашката, медната тел я насочвате нагоре и настрани да не ви пречи. Вземате малко заешки дъбинг и предварително го разчепквате с пръсти докато стане една хомогенна маса, след това намажете съвсем леко около 5 см от монтажния конец с лепило за хартия (от тези стикове като гилзи), след това щипвате по малко дъбинг и навивате с два пръста по конеца, но не на едно място, а надолу по дължината който виси със совалката при опашката, насуквайки с пръсти на едно място гледате да не става претрупване, просто да остава дъбинг примерно два-три пъти по-дебел от конеца по цялата му дължина (петте сантиметра). Като сте закрепили дъбинга врътвате силно совалката да се завърти многократно по посока, където се насуква конеца, и така се получава готов сегмент с конец и дъбинг по него готов за рибване. Хващате совалката, обирате излишния конец до мястото, където започва частта от конеца заедно с дъбинга по него, и започвате отзад напред с по една-две витки на място да навивате към главата на куката. От средата на куката напред можете да правите повече витки на едно място, за да се получи леко конусовидно тяло напред, но не много - толкова че тялото да стане максимално с дебелина в най широката си част 2/3 от главата. Така, сега совалката е при главата, тялото е направено и ако има излишен останал дъбинг го махате, може там да си направите и контролен възел. Сега идва ред на телта - хващате я и правите стегнато витки напред по тялото с отстояние към 1-2 мм една от друга - примерно четири-пет витки - стигате до главата , фиксирате телта и режете остатъка. Сега, най-лесния начин за завършване е като направите торакс на нимфата само от дъбинг , като обикновено тук се слага по-тъмен цвят от тялото, т.е. пак вземате заешки, но от по-грубия ако имате, ако не - ползвате същия. Отново усуквате дъбинг около конеца и правите десетина витки зад главата , да стане като топче, но не по-голямо от главата и плътно зад главата правите завършващия възел. При завършването главата на нимфата трябва да си стои като сфера без конец върху нея. Разрошвате малко торакса (последно намотания дъбинг) и капвате внимателно с игла една капка лак при конеца на възела. За торакса предварително можеш да откъснете власинките от едната страна на едно кокоше перо, дълги към един см, и да ги размачкате с пръсти като едновременно ги омесвате със заешкия дъбинг накрая - с този микс насуквате конеца и правите торакса за който говорим - при разчесване кокошите косми щръкват и създават реализъм за крачета на нимфата.
Та така, опитвайте с голяма кука докато схванете техниките, после на по-малки, и накрая минавате към по-сложни модели. Същото се получава когато вместо заешки дъбинг за тяло използвате три четири власинки от пело - фaзaново, пуйка, гъска и т.н. накрая нимфата трябва да има дълго тънко телце с опашка, очертан торакс и глава.

  

 

Цитати от приятели

" Тодор Атанасов (Theo Atanassov) - БерлинТи и преди това връзваше не лошо, но не константно - едната беше ОК, следващата беше 1/2 ОК, третата "по-добре да не беше я връзвал" ...   "
Тодор Атанасов (Theo Atanassov) - Берлин

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация