FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

stop view Info
/
   preview
   Album
   Photo
   Date
   Dimensions
   Filename
   File size
   Camera
   Focal length
   Exposure
   F Number
   ISO
   Make
   Flash
   Views
   Comments
   ozio_gallery_fuerte

   Тази муха Д-р Косьо я върза пред мен в култовото за много мухари кръчме в края на село Румянцево на брега на река Златна Панега, в което бяхме седнали в очакване на "хетчинга", заедно с Димо Русев и Ачо. Извинявам се за не толкова качествените снимки, които направих, но светлината беше ужасна, а аз нямах статив. /01.Март.2009/

   Необходими материали -

   • Кука за сухи мухи с удължено рамо Daichi , Byron, Mustad .... 
   • Номера от 16 до 10. 
   • Скалп от петел  - Перо - тъмно-кафяво – червеникав или черен. Цвят с твърди и дълги власинкисъобразени с големината на куката. 
   • За стърчащата нагоре част 10-15  фибри от същия скалп / Варианти – сиво, тъмно сиво, сиво CDC, светло кафяво, тъмно кафяво “Топло оранжево”, в редки случаи – чисто бяло, комбинация от два цвята/Дължина   приблизително дължината на тялото на куката от ухото до извивката. 
   • Монтажен конец – многонишков тъмно кафяв, черен /! сиво-син - в особени случаи се оказва изключително успешен вариант/ 
   • Лепило - моментно – гел.

    


   1. Готов вид на мухата
   2. Монтираме куката на менгемето. Нанасяме тънък слой моментно лепило / гел / по цялата дължина на тялото на куката. Фиксираме конеца  с прекръстосване на витките пред извивката на куката. Покриваме тялото на куката до полови милиметър пред ухото. Връщаме до изходното положение.
   3. Приготвяме 5-10 власинки от скалп на петел  за опашка. Подравняваме ги още при рязането им от перото. Техниката е следната : Хващат се с лявата ръка около 10-тина власинки от горната трета на перото, което сме избрали за опашка. С дясната издърпваме за върха перото нагоре. В същият момент с леко задържане позволяваме отделните власинки да се приплъзнат една спрямо друга и между пръстите ни, докато получим исканото подравняване. Задържаме власинките в новото положение и отрязваме от към корена им. Преценяме дължината и ги  отрязваме с половин мм запас.Поставяме опашката в началото на извивката и правим няколко фиксиращи витки. Отрязваме излишното. Скриваме отрязания край с няколко витки монтажен конец. Подпъхваме няколко витки под  снопчето за да го придължат в хоризонтално положение. Продължаваме с конеца към ухото на куката до позиция - средата  и с една идея напред към ухото
   4. На това място фиксираме, по същият начин приготвеното/ подравнено/ второ снопче за стърчащата нагоре част на мухата. Изправяме снопчето вертикално. Правим няколко витки допълнително около самият корен на стърчащата част така, че да я фиксираме трайно и строго вертикално. Така подготвяме и леглото за бъдещият хоризонтален хакъл.
   5. Приготвяме перо за хоризонталния хакъл. Дължината на власинките трябва да са приблизително колкото дължината на тялото на куката. Маркираме с три капки лепило през половин мм от долната страна към корена /в началото/ на перото за хакъл /идеята е, че при увиване на перото лепилото ще фиксира трайно перото в три различни точки/ Фиксираме с монтажен конец пред в основата на стърчащата част. Правим хоризонталният хакъл, като следим за разположението на витките и да не се обърне перото. Целта е да се навива строго хоризонтално и плътно до тялото на куката. Част от власинките ще се разперят и под и над тялото на куката. Може да се прави фиксиране на всяка витка с по една витка монтажен конец.След три – четири витки в зависимост от гъстотата и вида на перото за хоризонтален хакъл фиксираме в посока към ухото на куката.Правим няколко усуквания на монтажния конец около остатъка на перото за хакъл и фиксираме с възел върху тялото на куката. Отрязваме излишното плътно до възела. Добавяме още няколко витки върху тялото в посока ухото на куката за да скрием останалата блестяща част на куката . Завършваме отново с  няколко възела. 
   6. Фиксираме възела с капка лепило. Пропорции  и вид - Опашката – с дължината на тялото да не е много гъста. Тялото трябва да е максимално тънко и равно и покрито с монтажен конец. Хакела да е разперен – така, че да остават власинки, които ще държат тялото на мухата във водния слой или / и малко над него. 
   7. Мухата е готова

    

   Цитати от приятели

   " Станил Йотов - Бат Стан - София То не е речено, че трябва на теб да ти прилича на нещо. Важното е на рибата да й прилича. "
   Станил Йотов - Бат Стан - София

   Моите клубове

   Мухарски Клуб "Стримерите"

   Спининг Клуб "Стари Видри"

   Федерация на Мухарите в България

   Европейска Флай-Фишинг Асоциация