FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

 


H2O Slinky Fibre на цена 9.70 лв в 13 различни цвята може да откриете в нашия онлайн магазин https://flyfishing.bg


 

"Super Hair" е един много интересен материал за изработка на стримери. Това са синтетични (найлонови) влакна, леко къдрави и достатъчно твърди. Явно се използват за изкуствени коси, но се предлага от няколко фирми за мухарски материали като Wapsy, H2O, Spirit River, Fly Scene и други. Естествено, предлага се и от китайските производители в AlliExpress. Тези фибри могат да бъдат много добри заместители на бъктейла и на козината от як. Аз имах малко разнообразие на цветове, които си взех преди години от EWF и бях направил няколко морски стримера. Тази година започнах да ги използвам и за расперите на река Дунав и след няколко хубави распера и бели риби се оказа, че супер-хеър-стримерите са неустоими за хищниците в бистра и бърза вода. Твърдостта на материала придава много хубава игра в силните бързеи, а в книгата си "Clouser's Flies" Боб Клоузър е написал, че полупрозрачността на стримерите с тези материали носи много повече риби в бистра и студена вода. Къдравината на тази синтетика носи много обем на стримерите без да има нужда от много материал. Фибрите са различни като дебелина и твърдост и когато правите стримери трябва да имате предвид на какво течение ще ги използвате, но това по принцип важи за всички стримери и материали. Понеже тази синтетика няма тейпър както примерно естествения бъктейл спокойно може и да подстригвате стримера след като го направите. Ето какво представляват тези материали:

Това е от китайските производители - белият е доста мек и фин, докато цветните са дебели и твърди:

Тези са предимно на "Fly Scene" - ще помоля BFC, които работят с тази марка да внесат малко и у нас. Лично на мен най-много ми допадат, но съм си ги купувал от Европа:

Този материал освен под името "Super Hair" може да го срещнете и като "Kinky Fibre" или "Slinky Fibre", които са обаче малко по-меки - дори мислех да ги отделя като отделна тема, но засега ще си стоят тук:

 


Ето и снимки на стримера "The Bully" - направен изцяло само със "Super Hair":

ozio_gallery_nano

 

Цитати от приятели

" Пенко Стоянов - Сливен Защо ще изтърваш... Заради барблес куките ли? ... няма такава опастност, ще изтървеш точно толкова, колкото с тези с контра !!! "
Пенко Стоянов - Сливен

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация