Чинилът (Ченил, Шинил) е изкуствен материал, чиито външен вид прилича на гъсеница и от там идва и името му ("Chenille" - "гъсеница' на френски език). Представлява две здрави дълги нишки между които перпендикулярно са пъхнати къси власинки и след това са увити все едно в дъбинг луп. Няма качества за сухи мухи, използва се предимно за тела на стримери, защото след като се навие на рамото на куката власинките щръкват и имат добра финна игра във водата. Може да се изпозлва и за коремчета на мухи от микропореста гума, отново навит около рамото на куката. Чинилите се предлагат в огромно разнообразие, размери и цветове - като всяка фирма ги нарича по какви ли не начини (пред думата Chenille) - Ice, Fine, Ultra, Antron, Polar, Pearl, Tinsel, Crystal, Flash, Cactus и т.н. - обикновено имената идват от материята на туистнатите власинки и от тяхната дължина. Освен при мухарските фирми, където изборът е огромен, чинил може да се открие и на цели чилета в магазини за прежди. На долната снимка чинилът, който не е в пакетчета е такъв:

Има и двуцветен чинил:

Както и достатъчно бляскав (примерно "antron sparkle chenille"):

И с достатъчно дълги власинки:

Идеални за телата на стримери - Krystal Chenille:

Съхранява се обикновено навит на картончета:

При връзването на чинила - с нокти се издърпват власинките на няколко милимтера от края така, че да останат само двете основни нишки, които с монтажния конец се фиксират здраво на рамото на куката. След това при обмотаването на рамото на куката с чинила на всеки оборот с лявата ръка се насочват власинките назад, така че новата намотка да не застъпва власинки от старата.

 
Сподели

Цитати от приятели

" Калин Пенков - София..аз много завиждам на приятелите ми които могат да връзват на маса в компания.. аз не мога - като почнат да ми дрънчат с разни шишета и се разсейвам .... и да знаеш, недостатъците на мухите можеш да ги разбереш само на реката - едва като видиш как стоят и как реагират рибите.. иначе винаги може по-добре - за мене това е причината да продължавам да връзвам, даже всяка зима си преглеждам кутиите и изхвърлям всички мухи в които виждам някъв недостатък, и мухи които съм смятал за прилични в началото на сезона вече не ме задоволяват /обикновено поне 100-тина отиват за рециклиране/..
    "
Калин Пенков (jeeves) - София

Избрани рекламни съобщения за вас от Google

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация