FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Бъктейлът (Bucktail), както се подразбира и от името му е козината от опашката на елен. Това е може би най-използвания материал при връзването на големи стримери, морски мухи, попъри и т.н. Натуралният цвят на опашката е бяло-кафяв, като при готовата за използване опашка се получава страничната част да бъде бяла, а средната (реално външната част на опашката) - кафеникава. Предлага се от много фирми за мухарски материали, във всякакви цветове, видно от горната снимка. Като естествен материал при боядисването страничната част от козината е в желания цвят, а тъмната се получава като нюанс от кафявата основа и боядисващия цвят, като по този начин също се получават интересни цветове. Бъктейлът има хубав естествен тейпър, който оформя идеално формата на стримерите. Обикновено дължината на козината е между 10 и 12 см:

Горните две трети от опашката (нейният край - "tip") е с по-мека и леко къдрава козина, която не се "пръска" много настрани когато се стегне на куката:

Докато долната една трета е с твърда, права и куха козина, която при стягане на куката се разтваря ("пръска") много настрани, не е подходяща за крила и оформяне на тела на стримери, но пък е подходяща за "подложка" в показаните малко по-долу щукарски стримери:

При връзването на мухата се избира подходящото снопче козина, с едната ръка (обикновено лявата) се изправя перпендикулярно на основата и се отрязва с ножиците за козина. Не се пуска повече от ръката. С дясната ръка се отделят късите косъмчета и различните остатъци, за да се изчисти снопчето. След това се хваща здраво с дясната ръка, а с лявата се изчистват стърчащите извън тейпъра на снопчето косъмчета. Отново се хваща здраво този път с лявата ръка, измерва се нужната дължина за съoтветната муха и с дясната се срязва където трябва с ножиците. По този начин в лявата си ръка вече държите едно перфектно снопче бъктейл, което е готово да се монтира на куката (отново без да се пуска от ръката). При работата с бъктейл не се използват подравнители за козина. След като снопчето е готово в лявата ви ръка го поставяте под ъгъл 45 градуса спрямо рамото на куката, пред рамото и правите две хлабави навивки с монтажния конец. Започвайки да стягате със следващите намотки бъктейла сам се изправя и застава успоредно на рамото на куката и от горната му страна и така се закрепва крилото на стримера (това е описано и снимано подробно - стъпка 8 и 9 - Closer Minnow)
Бъктейлът трябва да се съхранява правилно, без да се мачка и пречупва - най-добре в плоски пликове:

Цитати от приятели

" Стоян Филипов - ЛондонУважаеми Колеги, що гледате на моите нелепи улибъгъри така емпирично .... позволете малко повечко индивидуализъм ...
  "
Стоян Филипов - Лондон

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация