Лентичките от заешка козина (наричани най-често "Заешки Стрипове" - "Rabbit Strips") са много използвани при връзването на изкуствени мухи - предимно стримери, тюб-флайс, щукарски стримери и т.н. Най-голямото предимство на заешката козина са нейните невероятни ("life-like") движения във водата. Власинките не се слепват и всяка една от тях трепти като жива, което придава един много апетитен за хищниците вид на стримерите. Неприятната страна на примамките изработени с повече заешка козина е, че поради нейната гъстота, тя задържа повече вода във въздуха, стримерите стават "тежки" и кастинга определено се затруднява. Отново поради гъстотата й, във водата примамките потъват много трудно, което е проблем ако се търсят хищници в дълбочина. Затова стримери, изработени предимно от заешки стрипове са перфектни за подповърхностни (sub-surface) примамки. Тези материали се предлагат в огромно разнообразие от цветове от всички мухарски компании:

Обикновено дължината на козината на заешките стрипове е около 3 см:

Заешките стрипове са различни по посоката на козината, т.е. в зависимост как е разрязана кожата. При стандартните, козината е в посоката на срязване на самата лентичка. Такива стрипове се използват за опашки на всеизвестните Пайк-Бъни-та ("Pike Bunny"), както и на всякакви други щукарски стримери, използва се при всички Зонкери ("Zonker") - друга много известна група стримери и т.н.:

Другият вид заешки стрипове са т.нар. "кроснати" ("Crosscut Rabbit Strips") - при тях кожата е рязана напречно на посоката на козината и резултата е козина, перпендикулярна на лентичката. Идеята на този тип стрипове е да се изработват телата на стримерите от тях - като се прихване краят на лентичката за рамото на куката, да се обмотава с нея и при всеки оборот козината съвсем естествено да сочи назад.

Много от фирмите предлагат двуцветни стрипове, "barred" стрипове - боядисани на ивици с черно, "tiger" (жълто и оранжево с черно) и други различни оцветявания:

Сподели

Цитати от приятели

" Христо Мурджеев - Мунчо - ГабровоЕдинствения човек, на който категорично трябва да се забрани да връзва мухи, или най-малкото да ги популяризира в публичното пространство, е Росен. Пресилено е креатурите му да се наричат "мухи" - това са откровени извращения и гаври с мухарството в неговата истинска същност. Мокетни платчета и пълнеж за възглавници би било точното определение. И уловът му е такъв. Да не говорим, че събота ме заплаши, че ще ми подари специална селекция стримери, ако отида в Русе. Добре, че успях да се скрия в навалицата и отървах "подаръка", който щеше да ме гори като жив въглен...
    "
Христо Мурджеев - Мунчо - Габрово

Избрани рекламни съобщения за вас от Google

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация