FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Козината от опашката на полярната лисица (или както най-често се нарича - просто "полярна лисица") е прекрасен материал за много видове стримери и мухи, изработени на тръбичка. С материалът се работи много лесно и всяко снопче козина е с конусовиден профил, което съответно допринася и до много лесно оформяне на силуета на стримерите. От друга страна е мека и еластична и има превъзходни пулсиращи движения във водата, толкова търсени при избора на материали. Изборът на козина от опашка на полярна лисица е огромен - почти всички фирми за мухарски материли го предлагат, съответно в богата палитра от цветове и дължини. Дължината на козината варира от 3-4 см до почти 15 см. Обикновено при построяването на крилото на стримера или тюб-мухата се използват различни размери, като се започва от най-късите (най-отдолу) и се завършва с най-дългите (най-отгоре), които закриват останалите и оформят крилото. Освен за крила на стримери може да се използва за опашки, както и удачно се вмъква в луп и се прави хакел. С натрупване на снопчета козина може да се направи главата на щукарски стримери, след което с ножица се оформя в желаната форма. Подкозината, част от която се маха при оформянето на сноп за крило на муха, може да се използва за дъбинг.
Изборът на козина от опашка на полярна лисица е огромен, но за жалост доста трудно се разбира нейното качество и дължина на козината само по снимки:

Качествена козина с дължина 10-13 см, подходяща за големи стримери и тюб-флайс:

Най-разпространената козина с дължина 6-8 см:

Къса козина с дължина 3-4 см:

Ето каква е разликата между различните по дължина козина от опашка на полярна лисица:

Правилното съхранението на полярната лисица е много важно. Задължително всяко парче трябва да е отделно от останалите, за да не се смачква в никакъв случай и да не се дава посока на власинките:


 

 
 

Цитати от приятели

" Христо Мурджеев - Мунчо - ГабровоЕдинствения човек, на който категорично трябва да се забрани да връзва мухи, или най-малкото да ги популяризира в публичното пространство, е Росен. Пресилено е креатурите му да се наричат "мухи" - това са откровени извращения и гаври с мухарството в неговата истинска същност. Мокетни платчета и пълнеж за възглавници би било точното определение. И уловът му е такъв. Да не говорим, че събота ме заплаши, че ще ми подари специална селекция стримери, ако отида в Русе. Добре, че успях да се скрия в навалицата и отървах "подаръка", който щеше да ме гори като жив въглен...
    "
Христо Мурджеев - Мунчо - Габрово

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация