FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Абонирайте се за моя канал в YouTube !

 

 


Мухите, вързани на тръбичка (Tube-Fly) имат много предимства пред класическите стримери, вързани на кука. Повечето стримери, особено за щука, които връзвам си ги правя на тръбички и това не е случайно - във видеото съм се опитал да обясня няколко основни предимства:

1. По-добро съхранение на стримерите – не се заплитат и повреждат от куките, особено ако са тройки
2. Рамото на куката е късо, докато тубата може да се направи с произволна дължина. Особено ако желаете да направите стримери с по-богата глава или т. нар. Bulkhead стримери – там острието на куката ще остане сред кълбо косми и вероятността за празни удари или гелета ще нарастне.
3. След забождане на щуката в повечето случаи мухата се отделя от куката и контакта й с рибата много по-малък. Доказано е, а естествено и от личен опит мога да твърдя, че животът на стримерите на тръбичка е в пъти по-голям от този на нормалните стимери, направени на кука. Във видеото има стример, който е бил в устата на голяма щука по време на дългата борба, както и подводни снимки как стримерът на тръбичка се отделя от куката и реално през цялото време на вадене на щуката той е извън нейната уста, което съответно удължава и неговия живот.
4. След закачка много често се изправя куката и ако стримерът е вързан на кука трябва да се бракува, докато при тубата просто се сменя само куката. Това важи и за ръждясали или изтъпени куки. Обикновено използваните куки в мухарския риболов не трябва да бъдат много дебели, за да се забождат добре рибите. Това е и една от причините най-слабото място по линията обикновено да бъдат куките. Над куката има стоманен повод, над него лидер с дебелина 0.60 и повече – в момента аз ползвам 0.72 флурокарбон и след това вече е шнура. При мен ако използвам не много дебела кука за да забождам добре рибите с мухарката при закачка и зверско дърпане от моя страна обикновено изправям нея. Ако ползвам по-дебела и здрава кука късам металния повод. Ако използваме стример на тръбичка ще изхвърлим само куката, ако е нормален стример - трябва да изхвърлим целия стример.
5. На всеки щукарски стример, вързан на тръбичка има огромен избор от куки и монтажи, които могат да се поставят – единични, двойни или тройни, куки с предпазители, малки или големи, различни риг-ове, опашки и т.н. Едно огромно предимство на тубите пред конфенционалните стримери.
 

 

Цитати от приятели

" Христо Мурджеев - Мунчо - ГабровоЕдинствения човек, на който категорично трябва да се забрани да връзва мухи, или най-малкото да ги популяризира в публичното пространство, е Росен. Пресилено е креатурите му да се наричат "мухи" - това са откровени извращения и гаври с мухарството в неговата истинска същност. Мокетни платчета и пълнеж за възглавници би било точното определение. И уловът му е такъв. Да не говорим, че събота ме заплаши, че ще ми подари специална селекция стримери, ако отида в Русе. Добре, че успях да се скрия в навалицата и отървах "подаръка", който щеше да ме гори като жив въглен...
    "
Христо Мурджеев - Мунчо - Габрово

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация