FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Абонирайте се за моя канал в YouTube !

 

 Тандем - суха муха и нимфаМного приятели ловят с тандеми от по две мухи, в България по закон не е разрешено с повече от две куки на линията, за разлика от други държави, където мухарите поставят често и по три мухи в комбинации - било нимфи с мокри мухи, стримери с мокри мухи, суха с нимфи и т.н. Стоян Филипов направи едно страхотно състезание преди години на река Въча точно с тандем суха-нимфа, а Пенко Стоянов на реката постоянно ме пита дали под сухата не слагам една "подсигуряваща" нимфичка (той обича да използва много тандеми). Тандемите са полезни при риболов, защото обикновено облавят различни слоеве на реката/езерото и по-лесно се откриват предпочитанията на рибите, защото обикновено мухите са различни видове. Естествено като всяко друго нещо и тандемите си имат недостатъци - двете мухи предразполагат към много по-често уплитане на линията, което е достатъчно неприятно. При хваната риба има останала празна кука по линията (освен когато се хващат по две риби едновременно - случва се, макар и рядко). Тази свободна кука много често се закача било по дъно, било по разни дървета в момента на борбата с хванатата риба, особено когато тя е по-голяма и контролът върху нея е труден. А закачи ли се свободната кука някъде - рибата 100% е загубена - или се откача от куката без контра веднага или къса на момента. Може би точно поради тази причина обикновено избягвам да ловя с тандеми, но си има моменти, когато са много полезни.

Комбинацията "суха муха и нимфа" се ползва при много различни условия и ситуации. Когато няма откровено вдигане на риби и люпене по реката и не я познавате или не познавате моментното предпочитание на рибите - вие нямате никаква идея с какво се хранят рибите в момента ... Поставяйки суха муха и лека нимфа под нея може по-бързо да усетите желанията им. Теглото на нимфата може да се променя в зависимост от големината и плаваемостта на сухата муха, като поставяйки и по-тежка нимфа може да увеличавате разстоянието между мухите. Такава комбинация е много полезна и в случаите, когато имате силно обрасло дъно било със закачки или водорасли и нимфите ви обикновено се забиват в него и умират - поставяйки суха муха отгоре може да "вдигнете" нимфата малко над дъното и да избегнете водораслите. Тандемът е удачен да се използва и в случаи на маловодие, когато нямате реално добро течение за качествен риболов с нимфи. Когато рибите се хранят в определен слой също може да използвате сухата муха да задържите нимфата на конкретна дълбочина. Ако нимфата не е утежнена и рибите я вземат също може да означава, че предпочитат имърджъри, защото лека нимфа под сухата муха често имитира повдигаща се към повърхността нимфа, превръщаща се в имърджър. При вземането на нимфата, сухата муха се ползва като индикатор и кълването се отчита много лесно. 

Възлите, които могат да се използват за направата на дандем от две мухи са няколко - най-често използваните са "новозенландската връзка" и "хирургическия възел".П.П. Със сигурност не съм обхванал всички варианти и възможности на този тандем, темата е голяма, отворена е и ще бъде допълвана ...