FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

 

В този репортаж освен направените от мен снимки съм използвал и снимките на Наталия Борисова, за което й изказвам огромната си благодарност!

 


Тошо Атанасов (Theo Atanassov) и детската школа на EWF

Тошо Атанасов отново бе на своето традиционно място на EWF - начело на детската школа - училище по връзване на мухи и съответно състезание за децата връзвачи. Подробно съм описал тази страхотна инициатива на организаторите в предишните репортажи - 2013 и 2015, затова сега ще пусна само няколко снимки от тазгодишното изложение. Безкрайно уважаван от всички на EWF - и организатори, и изложители, и презентатори, и връзвачи, и кастингисти и посетители - точния човек на точното място!

 


Българското участие на EWF - Константин Карагьозов - Коди - Пловдив

Нашият приятел Константин Карагьозов (Kody) от Мухарски Клуб "Майна Флай" - Пловдив е поредния българин, който бе поканен миналото лято от организаторите Михаела и Робърт Щро за връзвач на най-голямото изложение в Европа. Коцето се представи на изключително високо ниво и мухите му предизвикаха изумление не само в посетителите на панаира, но и в останалите поканени връзвачи. Показателни са думите на връзвач от съседна маса - "I'm a tyer, man, but you are an artist !". Всички сме виждали реалистичните му мухи, той ги показва и на всеки наш национален събор. Напълно заслужено Коцето намери своето място сред най-големите вързвачи в Европа - пожелавам му още много успехи! Само напред, Приятелю!

 


Българското участие на EWF - Българска Мухарска Компания (BFC)

За пореден път нашата най-сериозна мухарска компания - BFC взе участие със щанд на изложението в Мюнхен. Предишни години те присъстваха лично, докато тази повериха на нас техния щанд. Посетителите на панаира определено вече познават много добре марката BFC, търсят техните продукти - доказателство за това е, че шнуровете им свършиха още първия ден до обяд, а прътите и макарите също се продаваха много добре. Всички ние от българската група подредихме щанда, погрижихме се да изглежда добре и се редувахме да обслужваме посетители и клиенти. Огромна благодарност на BFC, които пък от своя страна дариха 20% от приходите си от това изложение на Федерацията на Мухарите в България!

 


Българското участие на EWF - Федерация на Мухарите в България

При посещението й на нашия национален мухарски събор през 2015 във Вонеща Вода Михаела Щро бе така любезна да ни предложи безвъзмездно да поставим банери на Федерацията на Мухарите в България на избрана площ на EWF. Пристигайки в петък поставихме един винилов банер навън - точно зад участниците в кастинг презентациите, а един поставихме до щанда на BFC. Целта ни бе да популяризираме обединението на нашите клубове извън страната. От Федерацията присъствахме Константин Карагьозов и Иван Попов от "Майна Флай", Кънчо Борисов от "Царевец", Станислав Мънков от "Стари Видри" и аз от "Стримерите" (естествено можем да преброим и Тошо Атанасов, който от много отдавна е почетен член на "Стримерите") - имаше представители от 4 клуба. Бяхме подготвили и визитни картички, които разпространявахме отново на поверения ни щанд. 

 


Роман Мозер (Roman Moser) - Австрия (Austriа)

Отново се срещнахме с големия Роман Мозер. За трети път ... Разликата тази година обаче бе, че той бе приел нашата покана да гостува на Националния Мухарски Събор през лятото в България. Изключително земен човек, с когото разговорите са леки и приятни, невероятна палитра от знания за мухарския риболов, които човек може само да попива с интерес. Опитал съм се да опиша много неща за Роман Мозер при предишните две срещи - през 2013 и 2015 година, но каквото и да пиша за неговото участие на EWF ще е бедно спрямо участието му тази година на Вонеща Вода - смятам всички, които успяха да присъстват на събора са успели да усетят всичко това, което не мога да опиша с думи ...

Колата на Роман Мозер:

Два от вързаните от него стримери за пъстърва:

И снимка за спомен с Коди:

 


Гари Скот (Gary Scott) - Шотландия (Scotland)

Безспорно един от най-добрите кастингисти с двуръчни мухарски пръти на нашето време. Ежегоден участник на EWF - срещаме се за трети път, като на това изложение дори ни предаде и няколко бързи урока на мен и Коди. Ето и няколко снимки от неговата презентация на кастинг басейна:

И няколко снимки от уроците, които ни направи в петъка - денят преди официалното откриване на изложението:

И няколко снимки за спомен с Гари Скот и Ян Гордън:

 


Робърт Щро (Robert Stroh)  - Германия / Germany

Робърт Щро заедно със съпругата си Михаела е един от организаторите на това невероятно изложение - всички посетили нашия събор през 2015 година имаха удоволствието да се запознаят с тях. Робърт е може би най-добрия майстор на бамбукови пръти в Европа - щастие е само да се докоснеш до тях, а на EWF имаше достатъчно на перфектно организирания щанд. Повече информация за Робърт Щро може да погледнете в репортажа от 2015 година или на неговия сайт - http://www.rs-flyfishing.com

 


Надица и Игор Станчеви - Македония

Отново се видяхме и с Надица и Игор - наистина едни от най-големите връзвачи, които познавам. Силно се надявам някой ден да ни гостуват и на някой от нашите събори. Тази година след EWF също бяхме заедно и направихме три дни страхотни риболови в Австрия, за които ще стане въпрос по-късно. Тук има няколко снимки с Игор и Надица от 2015 година и от 2013 година, интересен е и техния сайт - http://www.fishingflies.com.mk

Тази година тяхната дъщеря Лара спечели и едно от призовите места в състезанието по връзване за деца:

 


Хенрик Мортенсен (Henrik Mortensen) - Дания (Denmark)

Безспорно един от моите идоли в кастинга с двуръчни мухарски пръти. И с него се срещам за трети път - много информация написах през 2013 и 2015 година. Тази година представяше отново своята компания Salmologic (http://www.salmologic.com)

Негов колега, който показваше кастинг с техните пръти на поляната - беше страшно интересно да се наблюдава перфектно подаване всеки път - и така 100 пъти ...

 


Марк Петижан (Mark Petitjean) - Швейцария (Switzerland)

Каквото и да се каже за него - винаги ще е малко ... За сметка на това имаше много CDC, много мухи вързани за нас, наистина уникалното му представяне с визитките и мухите забодени на тях - типично за големия Марк Петижан. Ето тук са снимките от 2013 и 2015 година. Тази година си направихме и една обща снимка с голяма част от българската група:

И неговия щанд, където публиката винаги бе много:

 


Мики Маури (Michael Mauri) - Германия / САЩ (Germany / USA)

Жесток кастингист - и тази година Мики Маури презентира стъклопластовите пръти на Seele на басейна за кастинг. Отдавна живее със семейството си във Флорида и след тазгодишното ми посещение в този щат определено догодина ще има какво да си говоря с него или по-скоро да се уча от него. Ето много снимки от 2013 и 2015 година, както и новите - артист с мухарка в ръце:

 


Андреас Андерсон (Andreas Andersson) - Швеция (Sweden)

Един страхотен връзвач на големи стримери, който аз виждам за първи път и определено прекарах доста време пред неговата маса (още повече че подобен тип стримери се връзват и доста бавно). Естествено научих много неща, а от него човек определено има какво да научи. Много добра техника на връзване, изключителен опит и рутина и страхотно боравене с материалите. Точно защото бе и първа среща и впечатленията за нови и много - затова ще пусна и повече снимки:

 


Стиви Мун (Steve Munn) - Ирландия (Ireland)

Когато се провеждаше изложението Стиви беше все още част от екипа на Харди, докато отскоро вече е част от екипа на Мериът (Marryat). Тази година той направи страхотно шоу на басейна за кастинг, с участието на двама от своите колеги и успяха да разсмеят всички посетители. Перфектен кастинг, показан по много интересен начин ... (още снимки и информация от 2015 година)

 

 


Фабио Федериги (Fabio Federighi) - Италия (Italy)

Още един голям връзвач на нашето време, с когото се виждам за първи път. Много отдавна следя мухите му в социалните мрежи, но на живо си е на живо. Канен като връзвач на много изложения в Европа и Америка, част от екипа на Партридж - на щанда му всеки един може да изкара достатъчно дълго време и аз естествено наблюдавах с нескрит интерес. Трудно могат да се подберат снимки на извънземните му мухи - затова ще пусна повече ...

 


Силия Хонхърст (Silja Longhurst) - Германия / Дания (Germany / Denmark)

Когато за първи път посетих EWF през 2013 година Тошо ме запозна със Стюард Лонгхърст - баща на Силия и собственик на Baltic Fly Fisher - представител на марката на Тим Раджев - ECHO за Европа. Миналата година на басейна за кастинг презентации имаше съпругът на Силия - Ласе Карлсон (Lasse Karlsson), който от 2007 е член на съвета на гуверньорите на International Federation of Fly Fishers (FFF - Casting Instructor Certification Program). Оказа се, че Силия ни най-малко не отстъпва по качества на баща си и на съпруга си - неизменно в топ 3 на световните първенства по кастинг за жени с 15 и 16 футови двуръчни пръти, първата жена-инструктор на Federation of Fly Fishers в Европа, водеща училища по кастинг и ловяща риби от Карибите до Балтийско море ... Аз лично бях  много изумен от уменията й на кастинг-басейна - явно има защо ... Едноръчни въдици високи класове, скеджит шутинг хеди, двуръчни пръти - всичко в ръцете й работеше перфектно ...

 


Джовани Де Паче (Giovanni De Pace) - Италия (Italy)

Още един италиански връзвач, който виждам за първи път, но искрено се надявам да се срещаме пак. Следя всеки един негов стример в социалните мрежи и ми бе огромно удоволствие да ги видя и на живо. При него всичко е перфектно - и връзването, и презентацията, и снимките, и риболова. Не мога да скрия изумлението си, когато застанах пред неговата маса, мисля че снимките успяват да предадат много реално какво видях - перфектни стримери - до най-малкия елемент. Съветвам всеки, който има някакъв афинитет към тази част от мухарския риболов (за мен най-добрата) - риболова на сладководни хищници или соленоводния риболов - да обърне внимание на моделите на този голям връзвач - http://gdpdressing.blogspot.bg

 


Тибо Жибан (Thibaut Giband) - Франция (France)

Впечатляващ! Този кастингист реално откри презентациите на басейна още първия ден на изложението. Не го познавам и не знаех нищо за него, но френския стил на подаване определено ме грабна. Разположи няколко бутафорни "камъка" в басейна и показваше подаване с много дълъг лидер - 15' и повече. Цялата магия обаче се случваше след полагането на мухата. Дългият лидер така "закотвяше" мухата, че той си позволяваше да прави какъвто иска мендинг след това и по този начин да преодолява течението, което издърпва шнура. Мендинг след мендинг, а мухата не мръдваше от мястото си - прекрасна техника, която си обещах да опитам, но все още не съм имал тази възможност. Няма начин само от снимки да се разбере всичко това, за съжаление нямам видео от тази презентация ...

 


Стюард Харди (Stuart Hardy) - Великобритания (Great Britain)

За неговото майсторство и креативност във флайтаинга снимките говорят повече от всякакви думи - снимки от 2015 и снимки от тази година:

 


Ханс Айбер (Hans Eiber) - Германия (Germany)

Ханс направи много добра презентация на басейна и през двата дни на изложението, а на официалната вечер получи и наградата на EWF за цялостен принос - награда, която Тошо Атанасов бе получил през 2014 година.

 


Мариан Шулц (Marian Schultz) - Германия (Germany)

Много харесван от мен германски връзвач (естествено отново предимно стримери) - удоволствие бе да го наблюдавам, също за първи път. Моделите му са много семпли и изчистени - точно каквито обичам, а рутината с която връзваше може да се усети само на живо. Повече за него може да откриете на неговия сайт - http://www.hanse-fly.de

 


Тронд Сирстад (Trond Syrstad) - Норвегия (Norway)

Кастинг с двуръчни пръти и много интересна презентация - Тронд е основател на компанията за пръти LTS (отначало съвместно с Loop) - http://www.lts-flyfishing.no

 


Гленда Пауъл (Glenda Powell) - Шотландия / Ирландия

Една дама от шотладния, която съм представял и в предишния репортаж - инструктор със сертификати от най-високо ниво за едноръчни и двуръчни въдици - думите са излишни ...

 


Джей Лий (Jay Lee) - Холандия (Nedherlands)

Страхотен майстор на мухите от еленова козина - удоволствие е да се наблюдава перфектната му работа. Изключително трудоемка работа, която аз лично рядко си позволявам да правя, но пък за сметка на това резултата е впечатляващ!

 


Уей Юн (Way Yin) - САЩ / USA

Консултант на Scientific Anglers (3M), FFF Master Certified Casting Instructor и притежател на още много сертификати, участник в много първенства по кастинг - много интересна личност, пристигнал от Щатите за участие в EWF:

 


Руди Ван Дюинховен (Rudy van Duijnhoven) - Холандия (Netherlands)

Руди е личност, която аз безкрайно уважавам и която много се доближава до моето разбиране за риболовец с муха и шнур. Много добър кастингист (тази година показа своите умения на басейна за кастинг, като част от презентацията му бе и кастинг с големи стримери за щука), професионален фотограф със страхотни риболовни снимки (също така и един от официалните фотографи на EWF), риболовстващ по целия свят за всякакви риби (и големи распери), автор на статии и книги - много информация за него може да откриете в неговия блог - http://flyfishing-blog.com. За мен бе огромно удоволствие, че бяхме заедно с него няколко дни на риболов след EWF 2015 на реката на Роман Мозер - Агер.

 

 

 


Матиас Лилехайм (Mathias Lilleheim) - Норвегия (Norway)

Още един кастингист от Норвегия, който също ми направи много голямо впечатление:


Жири Клима (Jiri Klima) - Чехия (Czech)

Едно име познато страшно много на всички състезатели по флай фишинг - капитан и водач на големия чешки тим, който става трикратен световен шампион и "обръща" много понятия в спортния риболов, а и не само. Не случайно този човек е наречен от Чарлз Жардeн "Речния бог" ("The River God"). Невероятен риболовец, притежаващ собствена компания за мухарски продукти - http://www.jiriklima.eu и постоянен изложител на EWF. Поговорихме си надълго и нашироко за състезанията - наистина е енциклопедия:

 


Вечерите на EWF 2016

Вечерите на EWF са си вечери на EWF - несравними с нищо - много от големи личности в световния флайфишинг на едно място. Тази година нашата българска група бе поканена и на официалната вечеря на EWF, снимките са повече от достатъчни ...

 

 


Огромни благодарности на Михаела и Робърт Щро!

Думите никога няма да стигнат за да благодарим на нашите домакини Михаела и Робърт за всичко, което са направили за нас и за българската ни общност през последните години! Огромна благодарност и на моя прител Тошо Атанасов, че ни "изтърпя" за поредна седмица в Германия и Австрия и естествено за всички предадени ни безвъзмездно знания и умения! Благодаря и на всички приятели, с които бяхме заедно през тези дни! Бог да ви пази!

 


 

Цитати от приятели

" Д-р Константин Братанов Какво чух?... Чуйте и вие.......ето тук... звукът от перфектната сглобка , лекото девствено шумолене на калъф изнизващ се от новият си тубус.. Лекото проскърцване на гладка шнурова повърхност..Плющене от косене на трева с мухарка.. Нежният, готов за подвизи аванс.. Чух как излиза потта от кожата под палещото слънце..изтикана от безжалостният упорит ентусиазъм мотив – “Да пробвам всичко.”..То е тук!...Кога , ако не сега!..
  "
Д-р Константин Братанов - София

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация