FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

 

В този репортаж освен направените от мен снимки съм използвал и снимките на Кънчо Борисов и Станислав Мънков, за което им изказвам своята благодарност!

 


Градчето Фюрстенфелдбрук и манастирът Фюрстенфелд

Фюрстенфелдбрук е окръжен град в Горна Бавария, Германия с 34 137 жители. Намира се на 25 km югозападно от Мюнхен, на ок. 40 km югоизточно от Аугсбург, и на границата с Швабия. През града минава река Ампер. През 1263 г. херцог Лудвиг II Строги основава там манастир Фюрстенфелд.  ... Уикипедия

Когато през 2013 година за първи път посетих изложението ErlebnisWelt Fliegenfischen (EWF) не успях да обърна внимание на градчето Фюрстенфелдбрук до Мюнхен, в което се провежда може би най-големия европейски събор посветен на риболова с муха и шнур. За сметка на това обаче обиколихме и разгледахме Мюнхен, от който останах с прекрасни впечатления. Тази година обаче между края на работния ден на изложението и уговорката за бира с Тошо Атанасов в хотела, където бяха настанени всички гости, с Кънчо и Стани отделихме малко време и разгледахме центъра на градчето. Красиво, чисто и подредено място - типично за Германия и въобще за тази част на Европа (след това бях и седмица в Рим - за там подобно нещо не може да се напише).

Река Амбър, която минава през градчето и покрай манастира. Приток на Изар (реката минаваща през Мюнхен).

Съвсем естествено една от първите свършени задачи (дори и преди хапването на Мънков ... wink ) бе да проверим има ли риби в реката ... Е имаше естествено - от моста се виждаха прекрасни големи бели мрени и балкански пъстърви:

Ние си бяхме избрали едно по-евтино хотелче в съседното градче Пуххайм (Puchheim), на около 5 км от изложението, което ни струваше по около 22 Е на човек на нощ:

Имайки впредвид, че след изложението щяхме да ходим да ловим риба на реките Траун и Агер си бяхме запазили и малка кола под наем - Seat Ibiza, която с всички застраховки и винетка за Австрия ни струва по около 50 Е на ден:

Неслучайно написвам тези цени, за да остане информация ако някой реши да посети ErlebnisWelt Fliegenfischen (EWF) - повярвайте ми всяка секунда там се помни мнооооого дълго:

  • Самолетен билет - около 130 Е - аз съм летял до Мюнхен само от Букурещ - с Луфтханза и Таром, Луфтханза имат подобен полет и от София. С кола от София за 1350 км - в зависимост от хора и желание може да се прецени как излиза по-евтино.
  • Нощувки - между 22-30 Е на нощ се намират достатъчно предложения и в самия Фюрстенфелдбрук и в съседните градчета - има хостелчета, апартаменти и т.н.
  • Транспорт - обществения транспорт в Германия е на супер високо ниво - елементарен за използване, точен и повсеместен. Определено го препоръчвам - би струвал между 3 и 10 евро на ден - зависи колко се използва, защото има различни типове карти. Рент-а-кар-а ни струваше по 50 Е на ден, но ние го взехме заради риболова в Австрия, само за изложението е безсмислен.
  • Билети за вход на изложението - 13 Е на ден, за двата дни общ билет е 23 Е.
  • Ежедневни разходи - цените на повечето продукти и стоки са обикновено два пъти по-скъпи, т.е. цената е в размер на българската, но не в лева, а в евро. 

 


ErlebnisWelt Fliegenfischen (EWF) - Магията

В началото на моя репортаж за EWF първо трябва да изкажа безкрайната си благодарност на организаторите и домакините Михаела и Робърт Щро и на Тошо Атанасов за поканата и възможността отново да присъстваме и да потънем за три дни в магията наречена ErlebnisWelt Fliegenfischen (EWF). Безумно шоу, страхотна атмосфера, големи личности от цял свят, с които имаш възможността да общуваш свободно, всички нови продукти на най-големите компании, убийствени мухи и техники за връзване, кастинг демонстрации, които трудно могат да бъдат видяни заедно на друго място ... Абсолютна МАГИЯ, ТРЪПКА и УДОВОЛСТВИЕ! А тази година беше и 10-то ЮБИЛЕЙНО издание!

Искам страшно много да благодаря и на моите приятели Кънчо Борисов от Велико Търново и Стани Мънков от София, с които споделихме магията и направихме тази седмица абсолютно незабравима в моя риболовен живот !

Всичко започна преди месеци, когато Тошо Атанасов в телефонен разговор ми предложи да посетя отново EWF, като този път вече имаше и продължение - риболов на река Траун в Австрия с участниците в изложението. Едва ли има смисъл да казвам за колко време взех решението - както се казва "Едвам ме нави ..." wink  Но за риболова по-нататък ... Когато дойде на откриването на пъстървовия риболов - на 1.Февруари в София ми донесе и билетите за изложението. Снимки от кафето в хотелчето в Пуххайм точно преди изложението:

След като кацнахме в петък на летището в Мюнхен около 10 часа сутринта, взехме рент-а-кар-а, минахме набързо през хотелчето в съседното градче да оставим багажа и да се настаним и в ранния следобяд вече се бяхме изтърсили на изложението при Тошо. Благодарение на него имахме възможността предпремиерно да се разхождаме из залите на изложението и да видим повечето неща преди всички останали wink . В петъчния ден там цари истинска работна атмосфера - всички фирми, участници си гласят щандовете, поставят се реклами, хвърчат едни бусове със стока и продукти - "творчески хаос", който в края на деня превръща манастира в нещо съвсем друго. Манастирът Фюрстенфелд, до който е създаден и самия град и в който се провежда самото изложение:

В събота в 9:00 сутринта опашката на входа на изложението е много сериозна - очакват се около 4 000 посетители:

От тук нататък са снимки, които не съм включил в последващите конкретни части на репортажа и с които искам просто да предам атмосферата на EWF:

 


Вечерите на EWF

И трите вечери по време на изложението ги прекарахме в ресторанта на  ROMANTIK HOTEL ZUR POST, където бяха настанени всички гости. Естествено бяла бира ("weissbier"), по няколко пъти, разговори и нови запознанства ... не ми беше в никакъв случай удобно да снимам и затова една от най-прекрасните части на това изложение ще си остане за мен. За да не е съвсем егоистично - позволявам си да пусна една от снимките, които направи Игор Станчев едната вечер - тук сме с неговата съпруга Надица, Вернер Щайнсдорфер (Werner Steinsdorfer) от Регенсбург (В Германия на брега на Дунав - добре си поговорихме и за расперите), Стани Мънков, Кънчо Борисов и Тошо Атанасов.

Едно ужасно старо Харди, притежание на организатора на изложението Робърт Щро:

Нормално и едно от най-интересните места с напредването на вечерта бе мястото в лятната градина отредено за пушене на цигари - с ирланския кастинг-инструктор Стиви Мун в разговор за красотата на българските жени - с две думи мнението му бе - "риболова там е много слаб, но жените ..."

 


Тошо Атанасов (Theo Atanassov) и детската школа на EWF

За втори пореден път ще започна представянето на личностите от изложението с моя приятел Тошо Атанасов (Theo Atanassov) и ръководената от него за поредна година детска школа по връзване на мухи. Тук е мястото и момента да му БЛАГОДАРЯ за всичко, което преживяхме през тази седмица на EWF, Траун и Агер!

На децата има отделени много маси с менгемета и инструменти и огромно количество с материали, предоставени от фирмите-изложителки - с Мънков доста поцъкахме с език като видяхме заритите маси с всякакви материали wink . Освен Тошо всички останали връзвачи на изложението имаха график и задължение да отделят по един час на детската школа. Правеха го с удоволствие и много усмивки (особено Ханс Ван Клинкен wink ). Естествено и този път имаше състезание по връзване между децата. Въобще цялата детска школа е една страхотна инициатива на организаторите на EWF, заслужаваща само адмирации!

Автографът от Тошо на неговата статия в моята книга "10 години EWF":

Детската школа:

 


Роман Мозер - Австрия / Roman Moser - Austria

Легенда ! Тази една седмица в Германия и Австрия определено мина под знака на Големия Роман Мозер! Защото освен общуването на EWF след това три дни бяхме заедно, като два от тях на неговия участък на река Агер! ... но затова естествено малко по-късно ... wink

На EWF успяхме доста да поговорим и за риби, и за ситуацията у нас (той беше доста запознат с нея), и за мухи. Гледах и двете му кастинг презентации на тема "Гебецройтер стил", снимки от които ще видите по-надолу. Прекарахме и доста време пред масата му за връзване, където отново бях впечатлен, макар и да бях там преди две години ... Гледах как си изработва стримерите, след това и на реката вече си обясних някои неща - когато вече видях ристрикциите и правилата за риболов там. И както всички големи хора - абсолютно земно държание като равен с равен. За мен беше огромна чест и удоволствие поредната среща с Роман Мозер (официален сайт)- разговори и отношение, които ще се помнят много дълго ... !

Автографът от Роман Мозер на неговата статия в моята книга "10 години EWF":

На басейна за кастинг:

Изработката на опашката на стримера - вплитането на задната кука в стрипа и чупенето на предната, основната кука - действие, осъзнато едва на реката и което ще обясня по-късно ... wink

Презентациите му на кастинг басейна завършваха по този начин - с кастинг с прът, направен от ПВЦ метла - показвайки, че знанията и уменията в кастинга са много над притежанието на скъп прът. Кастингът с така подготвената "мухарка" се получаваше, дори на едната снимка се вижда и супер тясната торба, която правеше. Определено обра овациите на цялата публика!

А тук вече е реакцията му след отварянето на кутията на Мънков - онази гравираната, огромната, с 1500-те мухи вътре wink

 


Надица и Игор Станчеви - Македония

Може би едни от най-големите връзвачи на изкуствени мухи на нашето време (http://www.fishingflies.com.mk) ! Те притежават много спечелени награди за връзване от всякакви състезания, много собствени модели мухи, публикации в книги, изследвания на насекоми и макрофотографирането им, а няма мухарско списание, в което да не са публикувани техни статии! След като се запознах с Игор Станчев преди две години на EWF, за мен бе огромна чест и удоволствие да се запозная и с неговата съпруга Надица, която отдавна не е участвала на това изложение, а те този път бяха и с малката си принцеса. Страхотни мухи, невероятни техники, огромен опит и знания - всичко това събрано на две маси една до друга. Всичките вечери след изложението бяхме заедно, изкарахме си страхотно и искрено се надявам следващата ни среща да е много по-скоро! wink

Автографите от Надица и Игор на тяхната статия в моята книга "10 години EWF":

 

А това е едно бръмбарче, което бях видял стъпка по стъпка в едно американско списание и помолих Игор да ми го покаже - специално за него ще има продължение ...

 


Гари Боргeр (Gary Borger) - САЩ (USA)

Отново среща с Големия Гари Боргер! Този път интересното бе, че с консултантът на филма "Там тече река" ("A River Runs Through It") се срещнахме не само на EWF, а и в хотелчето в Гмунден и два дни по бреговете на Агер. На изложението отново гледах неговата кастинг презентация - типично американски стил, както и връзването на мухи - също изключително ефективни модели за големи пъстърви. Естествено всеки можеше да си купи от неговите книги с автограф на място, а блогът на Гари е страшно интересен - препоръчвам wink !

Автографът от Гари Боргер на неговата статия в моята книга "10 години EWF":


Ханс ван Клинкен (Hans van Klinken) - Холандия (Netherlands)

Отново се срещнахме ... След като преди две години гледах как връзва своя "Клинкхамър Спешъл", на това изложение Ханс бе един от първите хора, които срещнахме още с пристигането си в петък при Тошо:

Автографът от Ханс на неговата статия в моята книга "10 години EWF":

Неговото място за връзване:

Естествено бе силно впечатлен от кутията на Стани Мънков:

Ханс е прословут с работата си с деца - тук помага на Тошо Атанасов в училището по флай-таинг:

И личният ми подарък от него, който ще заеме своето подобаващо място на моето бюро ...

 


Брус Ричардс (Bruce Richards) - САЩ (USA)

Още едно от най-големите американски имена във флайфишинга! Дълги години години дизайнер на шнуровете Scientific Anglers (3M), председател и член на съвета на гуверньорите на International Federation of Fly Fishers (FFF - Casting Instructor Certification Program) заедно с такива имена в кастинга като Mel Krieger (основател), Gary Borger, Lefty Kreh, Joan Wulff, Jim Green, Al Kyte, Steve Rajeff и Al Buhr. Създател заедно с Ноел Перкинс на "Fly Casting Analyzer" - машинка, която признавам си на живо не съм виждал ... За първи път гледах презентацията на Брус на кастинг басейна - също типично американски стил:

Автографът от Брус на неговата статия в моята книга "10 години EWF":

 

 


Хенрик Мортенсен (Henrik Mortensen) - Denmark-USA

Отново ... може би и още десет пъти сигурно ще гледам Хенрик Мортенсен и още ще продължавам да се чудя как може да е толкова добър. Безумен кастингист с двуръчни пръти. Много за него написах преди две години, когато все още представяше мухарските пръти Zpay. От тогава обаче са настъпили промени - вече е основател и главен изпълнителен директор (CEO) на новата компания Salmologic (http://www.salmologic.com) - аз не пропуснах да разгледам пълната им гама продукти на шанда на Flyfishing Europe.de (Mirjana Pavlic) - качеството е толкова високо, точно колкото трябва да бъде, за съжаление цените отговарят на качеството. Презентацията му и двата дни бе просто безупречна - ще бъда безкрайно щастлив ако някой ден поне се доближа до неговия скандинавски стил на хвърляне.

Автографът от Хенрик Мортенсен на неговата статия в моята книга "10 години EWF":

 


Мики Маури (Michael Mauri) - Германия / САЩ (Germany / USA)

Това всъщност беше втората ми среща с Мики Маури след EWF-2013. Този път обаче той освен двете презентации на кастинг басейна, на които показа отново своя перфентен кастинг, той имаше и друга роля - представител на новата компания Seele Fly Rods, основана скоро от него и един от най-добрите в света в сферата на стъклопластовите пръти - Майк Макфарланд (Mike McFarland). Всички пръти сеа правят ръчно в Белууд, Пенсилвания ("Handcrafted with pride in USA"). Естествено за Кънчо това бе една от целите на това изложение и отделихме доста време на щанда при Мики Маури. Аз се захласнах по двуръчните стъклопластови пръти, каквито виждах на живо за първи път през живота си ... естествено презентациите на басейна на Мики бяха само със стъклa:

Автографът от Мики Маури на неговата статия в моята книга "10 години EWF":

 


Марк Петижан (Mark Petitjean) - Швейцария (Switzerland)

Големият Петижан бе отново на същото място в голямата зала. Страхотни инструменти и материали, Марк показваше техниките с които се работи с неговите инструменти, като съвсем естествено - CDC перата присъстваха навсякъде ...

Автографът от Марк Петижан на неговата статия в моята книга "10 години EWF":

 

 


Робърт Щро (Robert Stroh)  - Германия / Germany

Домакинът Робърт Щро - може би най-големият в Европа майстор на бамбукови пръти, като е един от малкото, които сами си избират бамбука в Китай, създател на собствени тейпъри, усукани бамбукови пръти и т.н. Кънчо имаше удоволствието да похвърля с един от тези бамбуци и беше силно впечатлен, докато аз ги разглеждах само на външен вид. Тази година Робърт и Михаела Щро ще бъдат гости на нашия Национален Мухарски Събор във Вонеща вода.

 

 


Ян Гордън (Ian Gordon) - Шотландия (Scotland)

Изключително атрактивният шотландец Ян Гордън (индивидуален и отборен шампион по спейкастинг) за разлика отпреди две години този път имаше презентации с двуръчни пръти на басейна. Определено ми беше много интересно, защото не го бях наблюдавал досега, отделно е абсолютен веселяк и представянето му бе очаквано много завладяващо. Целта на презентацията му бе да покаже колко е лесно хвърлянето с двуръчен прът и да разсее страховете в почитателите на едноръчните пръти към двуръчните такива. 

Автографът от Ян Гордън на неговата статия в моята книга "10 години EWF":

 


Петър Йост (Peter Joest) - Германия (Germany)

Това също ми е втора среща с Петер - този път обаче отделих време и много повече поговорихме, отделно после бяхме заедно и в един хотел в Австрия при риболова по Траун и Агер. Петер е майстор на по-големите мухи и връзваше на щанда на Шеврон. От там пък ние с Кънчо си купихме скалп по препоръка на Тошо и се оказа, че тези английски скалпове са много конкуретни като цена и качество, още повече ги продаваше и самата собственичка на фермата. Пред мен Петер връзваше интрудери - едни интересни модели, на които логично обърнах внимание wink :

Автографът от Петер Йост на неговата статия в моята книга "10 години EWF":

 


Стиви Мун (Steve Munn) - Ирландия (Ireland)

Стиви Мун е сертифициран ирландски APGAI инструктор по кастинг и връзване и член ан елитния Hardy Greys Pro Team. Участник и призьор в много състезания по кастинг, професионален гид за много места по света, списва за много световни флайфишинг списания и т.н. Стиви идвал за втори път в Германия на изложението, като аз за първи път успявам да го гледам на неговата презентация:

Вечерите на мястото за пушене в задния двор на хотела си говорехме освен всичко и за България - мнението на Стиви бе - "Риболовът е много слаб, но жените ви са прекрасни!" ...

 


Приятелите на Гмунднер Траун (Freunde der Gmundner Traun) - Австрия (Austria)

Клубът традиционно всяка година е участник на EWF. Клубът грижещ се за една от най-култовите реки в Европа - Траун - река, която успях да нагазя и аз ден след като завърши изложението. Освен много банери и печатни материали, силно впечатление ми направи една от витрините на "Приятелите на Гмунднер Траун". В нея имаше прът, изработен от Робърт Щро специално за 25-годишнината на клуба, книгата и мухи на големия Ханц Гебецройтер и какво ли още не ... После на самата река Траун се оказа, че техният президент Albert Pesendorfer ни е наблюдавал докато ловим и се е изказал изключително положително за нашите качества като риболовци с муха и шнур и за отношението ни към рибите.

Автографът от "Приятелите" на тяхната статия в моята книга "10 години EWF":

 


Вернер Щайндорфер (Werner Steinsdorfer) - Германия (Germany)

Това е също втората ни среща с Вернер - близък приятел на Тошо Атанасов. Представител на Орвис, връзвач от много години и канен на много събори и изложения, собственик на флай-фишинг училище за кастинг и връзване, риболовец обичащ не само пъстървата и сьомгата, а и други риби като щуки, бели риби и распери. Едната вечер на изложението бяхме на една маса с него, Надица и Игор и успяхме да си поговорим за нашите общи любими риби - расперите - Вернер живее в Регенсбург, на брега на Дунава ...

Автографът от Вернер Щайндорфер на неговата статия в моята книга "10 години EWF":

 

 


Бари Орд Кларк (Barry Ord Clarke) - Англия / Норвегия (England / Norway)

Това е един от връзвачите, които задължително си бях поставил за цел да видя на това изложение. Той връзва страшно много морски модели мухи, към които определено имам интерес от едно известно време. Личният му блог определено е много интересен - http://thefeatherbender.com/ . Пред мен върза и ми подари страхотна имитация на морски червей (на третата снимка):

 


Ханс Руди Хибайцен (Hans-Ruedi Hebeisen) - Швейцария (Switzerland)

Още един от последователите на големия Ханс Гебецройтер с изключително богата мухарска биография, която можете да прочетете на неговия сайт. За мен беше удоволствие да гледам неговата презентация на басейна за кастинг:

 


Йорг Шуфт (Joerg Schuft) - Германия (Germany)

След като преди две години гледах Йорг как връзва тюб-флайс, на това изложение отново успях да се насладя на перфектната му техника. Невероятен връзвач, организатор на отвореното първенство по връзване на Германия (Open German Fly-Tying Championship), в което членове на журито са Тошо Атанасов, Роман Мозер, Игор и Надица Станчеви и Гари Боргер. Снимки на негови класически сьомгови мухи стоят на етикетите на специално бутилираното уиски за EWF. С Йорг бяхме заедно и на риболов на река Траун, за което ще става въпрос в следващи статии.

Автографът от Йорг Шуфт на неговата статия в моята книга "10 години EWF":

 

 


Ед Берг (Edward Berg) - САЩ (USA)

Още един от големите американски риболовци с муха и шнур и връзвачи. Ед е сертифициран FFF кастинг инструктор и постоянен връзвач по флай таинг демонстрации в Америка и Европа. На EWF бяха маса до маса с Гари Боргер, след това всички заедно ловихме и по Агер в Австрия.

 


Ласе Карлсон (Lasse Karlsson) - Дания (Denmark)

Много добър кастингист, сертифициран инструктор APGAI (пъстърва и морска пъстърва), много сертификати на FFF, като то 2007 е член на съвета на гуверньорите на International Federation of Fly Fishers (FFF - Casting Instructor Certification Program) - стана въпрос за това по-нагоре в репортажа с Брус Ричардс. 

 


Бо Хермансен (Bo Hermansen) - Дания (Denmark)

Още един датчанин на големите маси за връзвачи, който на мен ми беше интересен, защото връзваше скариди за риболов на морска пъстърва. Върза ми една скарида на мен и странно бе, че твърдеше, че са правили доста експерименти и са подавали по два скариди едната оранчева, другата ярко зелена и на последната са имали повече успех. Понеже имам желание съвсем скоро да отида за морска пъстърва на Балтийско море (Ostsee) ще си направя освен традиционните скариди и такива в ярък жълто-зелен цвят ...

Скаридата, която върза пред мен и ми подари Бо Хермансен:

 


Гленда Пауъл (Glenda Powell) - Шотландия / Ирландия

Гленда е една от най-квалифицираните жени-инструктори, но за съжаление аз не успях да гледам нейните презентации на басейна за кастинг. Успях само да направя няколко снимки на канала, докато обясняваше на други посетители. И тя както и много други беше последвала призива на организаторите да идват на EWF в народни носии на своите нации:

 


Еди Заунер (Edouard ZAUNER) - Франция (France)

За втори път гледам Еди как връзва мишки и други мухи от еленова козина и може би още 10 пъти да го гледам и няма да спра да се учудвам. Той не просто връзва мухи с еленова козина - той е превърнал това в изкуство. Преди две години беше на голямата маса с връзвачите, а на това изложение връзваше на големия щанд на JMC. Кънчо и Мънков не го бяха гледали и той ни направи страхотно шоу. Всичко при него е механизирано, използва много инструменти, с които обработва  козината, както продава и едно негово устройство, наречено Dubspeed tool.

"Цигарата" е изработена от козина:

Понеже снимките ми не са достатъчни да онагледя всичко, което написах, ще пусна и едно чуждо филмче, което позва малка част от неговите техники:

 


Стюард Харди (Stuart Hardy) - Великобритания (Great Britain)

Определено ми бе много интересно на неговата маса за връзване. Стюард връзва класически сьомгови мухи, като определено е превърнал връзването в нещо доста повече от връзване на мухи за риболов ...

Оказа се, че освен връзвач Стюард е и колекционер на стари мухи, притежавал една от най-големите колекции и част нея беше показал встрани от масата си за връзване.

 


Таня Рот (Tanja-Bianca Roth) - Германия (Germany)

Тошо ни запозна с Таня Рот още в петък - точно след като пристигнахме на изложението, когато повечето фирми гласиха своите щандове. Аз обаче съм гледал нейни мухи още отдавна във Фейсбук. Таня връзваше на "дамския щанд" в малката зала:

 


Кен Мидълмист (Ken Middlemist) - Великобритания (Great Britain)

Признавам си, не можах да обърна повече внимание на този британец, въпреки богатата му биография, работата за Харди и факта, че връзва класически сьомгови мухи без менгеме ... следващият път ... ;)

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Цитати от приятели

" Д-р Константин Братанов Какво чух?... Чуйте и вие.......ето тук... звукът от перфектната сглобка , лекото девствено шумолене на калъф изнизващ се от новият си тубус.. Лекото проскърцване на гладка шнурова повърхност..Плющене от косене на трева с мухарка.. Нежният, готов за подвизи аванс.. Чух как излиза потта от кожата под палещото слънце..изтикана от безжалостният упорит ентусиазъм мотив – “Да пробвам всичко.”..То е тук!...Кога , ако не сега!..
  "
Д-р Константин Братанов - София

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация