FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Ревю на книгата от Калин Пенков (jeeves)

Според някои библията на пъстървовия риболовец – доста претенциозно определение, според мен обаче напълно заслужено. Книгата е доста стара /първото издание е от 1938/, но за мен си остава една от най-значимите творби по темата до днес. Доколкото знам това е единствената книга на такава тематика, която продължава да се печата 70 г. след първия си тираж - фактът, че все още е на пазара и се пускат нови тиражи говори достатъчно.
Относно съдържанието – засегнати са всички аспекти на мухарския риболов /дори има и глава на тема спининг, но тя е незначителна част от книгата/ - оборудване, различни линии, презентация, позициониране при риболов /по тая тема има изключително ценни неща подкрепени със скици/, мухи... Всичко това на база практически опит, подкрепено с конкретни примери – конкретна река, участък, атмосферни условия, дата, час, риба - примери от практиката на автора и други риболовци с които е бил на реката. Като цяло бих определил книгата като обобщение на богатия опит натрупан за един човешки живот и разказан по неповторим начин. Никакви философски разсъждения така характерни за някои поулярни напоследък автори – какво била виждала рибата и какво си била мислела кат кълве – ако ви се четат подобни разсъждения не е това книгата.
Относно мухите – книгата съдържа една от най обширните сбирки на мокри мухи – около 20 стр /т. нар. color plates/, средно 50 - тина модела на страница. Разбира се има също сухи, мокри мухи, стримери. Освен цветни илюстрации на мухите има и пълен списък с материялите използвани за всяка муха. И една подробност – мухите са рисувани, не са снимки. Не знам от кога датира цветното фото, сигурно е след първото издание. Важното е, че рисунките са страхотни, всъщност част от чара на книгата е именно в рисунките и скиците.
В полиграфско отношение книгата не е нищо особено – евтина хартия, не особено качествен печат, меки корици. Но пък е единствената книга за която се сещам, чиято стойност не намалява ни най-малко от това. Накратко – стойността е в съдържанието, а то изцяло компенсира формата. Книга, която се чете на един дъх.

За мен лично точно това са покупките които безспорно си струват всяка стотинка и като си поръчам ги чакам с по-голямо нетърпение от всяка въдица или материал ... иначе откриването на топлата вода може и да е интересно занимание за някой, ма аз не си падам ... Калин Пенков (jeeves)
 

Цитати от приятели

" Калин Пенков - София За мен лично точно книгите са покупките, които безспорно си струват всяка стотинка  и като си поръчам ги чакам с по-голямо нетърпение от всяка въдица или материал ... иначе откриването на топлата вода може и да е интересно занимание за някой, 'ма аз не си падам ... "
Калин Пенков (jeeves) - София

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация