FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов


Пaвел Пaвлов (sestrata) - Спининг Клуб 'Стари Видри' :

Здравейте приятели! Както вероятно сте научили, в събота, 11 Септември 2010 г. в Русе се проведе Фестивал на рибата и в тази връзка спининг клуб "Стари видри" експресно организира Детско Риболовно Училище по спининг за деца до 14 г. Поради това, че в същия ден провеждахме екоакция и детско спининг-училище на яз. Огняново, в подготовката се мобилизираха всички сили на клуба от Русе, Силистра и Търново.
Още в 8 ч. се събрахме на кея под хотел Рига, опънахме шатрата и трансперанта, подготвихме подаръците и мишените за състезанието.
Екипът на клуба не беше от 4 инструктори, както беше обявено от медиите, а пълен комлект - Шамана, Сестрата, Росен, Грийн Бъг, Корагруп, Бад Бой, Цекой, Димитър Тодоров, Страж 74 и традиционните "членове в сянка" - Павел Маринов, Пламбоний, Иво 75 и Бай Мецан. До тук 14. И като добавим специалния гост-инструктор - Тони-Магарето, която се брои за шестима, може да се приеме, че на всяко от 20-те деца е имало инструктор. Поради очакваното присъствие на изпълнителния директор на ИАРА - Явор Недев, медийното присъствие беше особено засилено, в което няма нищо лошо, разбира се...
В 9:30 започна теоретичната подготовка с първия урок - "Що е то спининг и какви такъми са необходими" с лектор Сестрата, последва втори урок "Видове хищни риби и как да ги ловим "от Димитър Тодоров и завърши с практически съвети за спининг на кефал и костур от Страж 74. Силно впечатление направи живата активност на учениците, които често "подсказваха" на лекторите и искаха да добавят своите знания с вдигане на ръка.
Във втората част се включиха всички инструктори. Раздадохме подаръците които бяхме закупили от магазин "Синия Дунав" с пари осигурени от ИАРА специално за училището - двуколенна карбонова въдица на филстар 2.40 м, 10-30 гр, спининг макара с преден аванс и 10 лагера, влакно Суфикс 0.25 и кутийка с две въртящи блесни, кастмастер, туистер, воблер и ножичка придружени от картонче със списък на популярните риби у нас и минимално допустимите размери за риболов. Показахме на децата как се сглобяват и как се борави с такъмите - "най-важното нещо" както се изрази пред медиите г-н Корчев.
Състезанието по точност се състоеше в подаването на туистер към специално подготвена мишена, което се оказа доста доста трудна задача дори за директора на ИАРА, но с малко тренировки децата се представиха изненадващо добре. Победителите получиха медали и дипломи, а всички записани участници - безплатен риболовен билет от новия началник на ИАРА Русе - М. Михайлов. Тук следва да се отбележи, че според новата централизирана структура той ръководи и звената от Силистра до Видин.
Училището стана чудесно, доста деца от конкурса за рисунка върху асфалт се включиха към него ивънредно и поискаха да помятат с въдица, а радостните усмивки не слизаха от лицата на малчуганите.
Благодаря на всички колеги, които помогнаха това да се случи!

Ето как медиите отразиха събитието:
ИАРА - http://iara.government.bg/?p=1837
БНТ - http://bnt.bg/bg/news/view/36579/festival_na_ribata
БТВ - http://www.btv.bg/news/bulgaria/obshtestvo/story/1158275210-Festival_na_ribata_v_kraydunavskite_gradove.html


Димитър Тодоров - Спининг Клуб 'Стари Видри' :

Здравейте малки,големи и не толкова големи приятели!

Много ми хареса ,че участвах и бях част от вашият празник и се надявам тази инициатива да продължи и занапред!

Детското спинингово училище в град Русе мина под знака на много смях,забава и усмихнати детски очи. И малки и големи се забавляваха искрено - някои научиха нови неща за риболова,други рисуваха,трети се возиха на корабче по Реката,
и в шеги и закачки ,времето мина неусетно..
Водещият на празника упорито повтаряше все думичката ,,червеи,червеи,, ,та трябваше Павката да го поправи,че при нас червеите са само силиконови!
Имах удоволствието да бъда ,,гост-лектор,, и опитах да разкажа за рибките в Река Дунав през моите очи. Надявам се ,че се справих добре и съм успял да събудя любопитство в повече малки рибари.


Дипломите:

И Шамана:

Павката - sestrata пред аудиторията:

Раздаване на въдиците, макарите и примамките:

Митака Тодоров обяснява как се сглабя спинингова въдица:

Някои от децата:

Уроци и състезание по кастинг:

Зарибяването на Дунав с малки шаранчета и рисунките на тема - "Реката и рибите" (не са наше дело, а на организаторите на Фестивала):

Награждаването на малчуганите от официалните лица:

Снимка на децата с Областния Управител Пламен Стоилов (беше ми един от началниците в казармата), депутатът Пламен Нунев и шефа на ИАРА - Явор Недев, с който направихме един 15-минутен изключително неформален и ползотворен разговор по интересни за мен теми.

Ето и част от нас - инструкторите (някои ги няма на общата снимка):

И ще завърша със снимка на една от ученичките, която срещнах следобяд - но вече на Янтра - мятайки блесните и тормозейки кефалите и расперите:

 
 

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация