FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Това е най-стандартния начин на замятане и е първия, който всеки научава. Основен кастинг, от който водят началото си още много кастове - страничен, ъглов, бекхенд каст и т.н., за които ще говорим и опишем по-късно подробно.Това замятане започва с върха на въдицата до водата и завършва в същата позиция.


Етапи на каста:

Начало на каста - започва с връх на въдицата близо до водата и задължително с опъната линия. Не само този каст, а и всеки друг започва с опъната линия. Смъквате върха на въдицата близо до повърхността на водата (8-9 часа по кастинг-часовника) и с лявата ръка обирате излишния шнур, докато линията се опъне (straight line).

Заден каст (BackCast) - След като сте смъкнали върха на въдицата до водата, обрали сте целия излишен шнур и линията вече е опъната, започвате да вдигате пръта с постоянно ускорение (за тези, които не са учили физика, постоянно ускорение означава постоянно увеличаваща се скорост). Увеличавате скоростта на движение и след като пръта достигне 1 - 1:30 часа по кастинг часовника (за разликата в часовете в стоповете ще говорим в друга тема) абсолютно рязко спирате движението на ръката (все едно сте срещнали някакво препятствие). Резкия и точен стоп е изключително важен за добрия каст.

Изчакване (тайминг - timing) - След като пръта е спрян, предадената енергия от него на шнура започва да разгъва шнура назад. За времето, за което шнура се изпъва изцяло назад използваме понятието “тайминг” (timing). Колкото повече шнур сме извадили извън пръта, толкова повече време му е нужно на шнура за да се изпъне и затова изчакването е по-голямо. Преди да започнем предния каст шнура във въздуха трябва да се разгъне почти целия. Правилния тайминг означава да можем да преценяваме при различна дължина изваден шнур много точно времето за неговото разгъване. Напълно допустимо и дори препоръчително е в началото да си завъртате главата и да си гледате задния каст, за да определяте съвсем точно момента в който трябва да започнете предния каст.

Преден каст (ForCast) - Слад като шнура почти се разгъне назад, съвсем малко преди да се разгъне целия, започвате предния каст. Започвате движение на пръта напред отново с постоянно ускорение (постоянно увеличаваща се скорост), като върха на пръта трябва да се движи по права линия, леко наклонена напред (ще бъде обяснено в друга тема). Ускорявате постоянно и рязко спирате движението на пръта (СТОП) в 11 ( съответно 10:30-10 ) часа по кастинг часовника. Шнура започва да се опъва напред от потенциалната енергия, предадена му от пръта, оформяйки хубава и стегната торба, благодарение на резкия и точен стоп.

Изчакване (тайминг) - Отново период на изчакване, докато шнура се опъне изцяло напред. Както и при задния каст - колкото повече шнур имате във въздуха, толкова е повече времето за изчакване докато се разгъне напред (ясно е, че на шнура му трябва както при задния така и при предния каст едно определено време за разгъване)
Смъкване на въдицата - След предния стоп и разгъването на шнура напред от собствената си тежест той започва да пада към повърхността на водата. Нашата задача е с пръта просто да следим това падане, като по този начин смъкваме въдицата от високото й положение при стопа около 10:30 - 11 часа до положение с връх близо до повърхността (около 8-9 часа), като в същия този момент мухата и шнура също докосват едновременно водата. Пръта и линията са в готовност и очакваме вдигането на рибата.

Отново основните елементи, които трябва да са в главата ни и за които трябва да внимаваме особено в началото - опъната линия при началото на каста, точни и резки стопове (заден и преден) и абсолютно точен тайминг - да изчакваме достатъчно шнура да се разгъне назад и напред и да започваме да движим въдицата съвсем малко преди да се разпъне целия. Спазвайки тези основни правила при тренировките ще забележите как нещата се получават и то много по-лесно и по-бързо отколкото сте очаквали.


Редактори на тази страница са Тодор Атанасов (Theo Atanassov) и Станислав Мънков - единствения сертифициран кастинг инструктор в България.

 

Цитати от приятели

" Даниел Петров - София Бързите въдици се карат като ламборджини като искаш бавно пипкаш съвсем леко газта … "
Даниел Петров - София

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация